Belg neemt leiding over helft van Europese luchtruim

Johan Decuyper, de CEO van luchtverkeersleider Belgocontrol, is voortaan voorzitter van de FABEC-groep. FABEC is een samenwerkingsverband tussen de luchtverkeersleiders van zes Europese landen met de bedoeling om het luchtverkeer nog veiliger en vlotter door dat deel van het Europese luchtruim te loodsen.

FABEC staat voor 'Functional Airspace Block Europe Central' en beheert jaarlijks zo'n 5,8 miljoen vliegbewegingen in België, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland.  Dat komt neer op ongeveer de helft van al het luchtverkeer in Europa. Bedoeling van het samenwerkingsverband tussen de luchtverkeersleiders van die landen is om de vliegbewegingen nog beter op elkaar af te stemmen.

Johan Decuyper, CEO van Belgocontrol

Het is voor het eerst dat een Belg voorzitter wordt van de FABEC-groep. Samen met de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol speelt deze groep een strategische rol in het hart van het Europese luchtruim. "Door het toenemende luchtverkeer is het belangrijk dat we de vluchten zo efficiënt mogelijk door dat luchtruim navigeren zonder de hoogste veiligheidsnormen te verwaarlozen," zegt Johan Decuyper.

Hoe vlotter het luchtverkeer loopt, hoe minder kosten de luchtvaartmaatschappijen hebben. In tijden van stijgende olie- en kerosineprijzen speelt de organisatie van het luchtruim dus een belangrijke economische rol.

Meest gelezen