België stuurt als eerste een vrouwelijke ambassadeur naar Saudi-Arabië

België stuurt als eerste land ooit een vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië. Dat schrijft de krant De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Ook Iran krijgt een vrouw als Belgische ambassadeur. Beide landen zijn problematisch als het op vrouwenrechten aankomt. 

In Saudi-Arabië moeten vrouwen een "mannelijke voogd" hebben. Dat is meestal hun vader of echtgenoot. Zonder deze voogd mag een vrouw geen werk zoeken of een bankrekening openen. Op dit moment mogen vrouwen in Saudi-Arabië ook niet met een auto rijden of een sportwedstrijd bijwonen in een stadion, in die twee zaken zouden volgend jaar veranderen.

Het is volgens het kabinet Reynders dan ook een duidelijk signaal dat ons land een vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië stuurt. In de zomer van 2018 verhuist Dominique Mineur naar Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. Op dit moment is ze ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten. België zou het eerste land zijn dat een vrouw als ambassadeur naar Saudi-Arabië stuurt.

Ook Iran krijgt een vrouw als ambassadeur. Daar is het ietsje minder erg gesteld met de vrouwenrechten, maar ook in Iran is de situatie problematisch. Vrouwen zijn er verplicht om een hoofddoek te dragen en moeten achteraan zitten op het openbaar vervoer.

Meest gelezen