Jonas Hamers / ImageGlobe

Eén op de vijf bedrijven in België verkoopt via internet  

E-commerce is goed ingeburgerd in ons land. Ruim 1 op de 5 bedrijven in België, of 21 procent, verkocht vorig jaar via het internet. Dat is goed voor de vijfde plaats in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Op de eerste plaats staat Ierland, waar 26 procent of ruim 1 op de 4 bedrijven het internet gebruikte om goederen of diensten te verkopen. Zweden (25 procent) en Denemarken (24 procent) vervolledigen de top drie. Nederland doet het met 22 procent nog iets beter dan België.

De Eurostat-cijfers zeggen alleen óf onze bedrijven via het internet verkopen, maar niet hoeveel. Ze zijn dus ook géén maatstaf voor het belang van e-commerce voor onze economie. Eerder schatte handelsfederatie Comeos de omzet van de online-verkoop in ons land op ongeveer 7,5 miljard euro, of 8 procent van de totale handel.

Hoe dan ook verkoopt gemiddeld maar 16 procent van de Europese bedrijven via het internet. Vooral in Oost-Europa en in een aantal zuiderse landen hinkt e-commerce achterop. Maar ook de Luxemburgers scoren met een aandeel van iets meer dan tien procent, erg laag.   

De onlineverkoop is de laatste jaren ook nog amper gegroeid, zo leren de Eurostat-cijfers. Tussen 2010 en 2014 steeg het aandeel van bedrijven dat aan onlineverkoop doet, van 12 procent tot 16 procent. Twee jaar later is dat cijfer nog onveranderd.     

Eurostat verzamelde ook cijfers over grensoverschrijdende e-commerce en daaruit blijkt dat vooral transportkosten een obstakel vormen, en in mindere mate technische belemmeringen en talenkennis.

Meest gelezen