Videospeler inladen...

Belgische IS’er Jadaoun tegen Vranckx: "Heb info waar Belgische geheime dienst grote zaken mee kan bereiken"

Tarik Jadaoun, een van de meest beruchte nog levende IS-strijders, wacht in een Iraakse gevangenis zijn lot af. In een interview met onze verslaggever Rudi Vranckx zegt hij dat hij wil samenwerken met de Belgische inlichtingendiensten. Ook wil hij zich excuseren voor de aanslagen in Frankrijk en België.

“Ik weet dat er zich mannen verstoppen (in het Westen). Ik ben daarvan op de hoogte.” 

Tarik Jadaoun heeft, net zoals zovele andere gevangen IS-strijders, de voorbije maanden doorgebracht in een Iraakse gevangenis nadat hij in juli gearresteerd was tijdens de slag om Mosul. En net zoals hen is hij maandenlang ondervraagd door Amerikaanse inlichtingendiensten. 

Hij is dan ook niet de eerste de beste. Jadaoun, die door een spijtoptant van IS "de nieuwe Abaaoud" genoemd werd, wordt ervan verdacht gevochten te hebben aan het front in Syrië en Irak en IS-cellen in het Westen aangestuurd te hebben. Zelf verklaarde hij tijdens ondervragingen dat hij onder andere mee instond voor de opleiding van kindsoldaten voor IS. 

Belgische inlichtingendiensten heeft Jadaoun de voorbije maanden naar eigen zeggen amper gezien. Nochtans zou hij over informatie beschikken die ook ons land vooruit zou kunnen helpen, vertelt hij in een interview dat afgenomen werd door de Duitse omroepen NDR en SWR. Ook VRT-journalist Rudi Vranckx kon hem zo een paar vragen stellen.

Grootse zaken

 “Ik wilde de Belgische inlichtingendiensten wel helpen, maar ik had er de middelen niet toe”, antwoordt Jadaoun desgevraagd. “Ze hadden maar de toestemming om me twee dagen lang te ondervragen, in plaats van een of twee weken. Ik weet niet of hun onderzoek al afgerond is of niet.”

Eén of twee dagen: het staat volgens Jadaoun in schril contrast met de vier maanden durende ondervraging door de Amerikanen waar hij aan onderworpen werd. 

Jadaoun kreeg de voorbije maanden amper Belgische inlichtingendiensten te zien.
NDR / SWR

Over wat voor informatie hij dan wel mag beschikken? “De informatie die ik heb, weegt eigenlijk licht”, antwoordt Jadaoun, “maar misschien kan men met lichte informatie wel grootse zaken bereiken.”

"Geen bewijzen"

Hij mag dan wel geregistreerd staan op de personeelslijst van IS, Jadaoun (of Abu Hamza Al-Belgiki, zoals zijn strijdnaam luidt) houdt vol dat hem niets ten laste kan worden gelegd. Ja, hij is lid geweest van een terroristische organisatie, maar daar houdt het volgens hem op: “Er zijn geen bewijzen. Als er aanslagen zijn geweest in België of Frankrijk, dan is dat niet mijn fout. Ik heb die aanslagen niet bevolen. Ik heb hen niet geleid.”

Ook beweert Jadaoun dat hij amper gevochten heeft voor IS, en dat hij slechts verpleger was aan het front. Een claim die moeilijk serieus te nemen valt, de vele foto’s in acht genomen die hij de voorbije jaren zelf op zijn Facebookaccount gepost heeft. Dat materiaal, waaronder een foto van een gesneuvelde (vermoedelijke) Koerdische strijder waarvan Jadaoun claimt dat hij hem gedood heeft, suggereert het tegendeel.

Excuses

Hoewel hij er naar eigen zeggen dus niets mee te maken had, excuseert Jadaoun zich in het interview toch voor de aanslagen in België en Frankrijk.

“Ik hoopte eigenlijk terug te keren om me te kunnen excuseren bij de bevolking die geraakt is door de aanslagen in Frankrijk en België”, zegt Jadaoun. “Ik wil hen uitleggen waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.” Ook wil hij zijn vrouw, waarmee hij in Syrië getrouwd is, en zijn familie in België terugzien.

Jadaoun zal wellicht berecht worden volgens het Iraakse recht. Hij riskeert er de doodstraf. Vooralsnog heeft ons land geen uitleveringsregeling met Irak voor gevangen Belgische IS-strijders, en daar lijkt in de nabije toekomst ook geen verandering in te komen. 

Meest gelezen