Buitenlandse Zaken bekijkt situatie twee Belgische weeskinderen in Syrië

Twee Belgische kinderen van gestorven Syriëstrijders, zijn op dit moment spoorloos. Het Rode Kruis staat in contact met de familie van de kinderen. Buitenlandse Zaken zal hun situatie bekijken samen met Justitie als ze gelokaliseerd zijn.

De ouders van de twee kinderen zijn allebei gesneuveld in Syrisch oorlogsgebied. De vader was eerst afgereisd naar daar om te gaan vechten met terreurgroep IS. Zijn vrouw en de kinderen volgden later. Maar de vader zou twee jaar geleden zijn gesneuveld in de Syrische stad Raqqa. Vorige week zou ook de moeder zijn omgekomen bij een bombardement.

Waar de kinderen nu zijn, is niet duidelijk. De familie in België heeft aan Buitenlandse Zaken gevraagd om hen op te sporen. "We hebben de familie in contact gebracht met het Internationale Rode Kruis, dat in Irak en Syrië mensen probeert op te sporen", zegt het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Onze ambassades in Jordanië en Libanon proberen ook informatie te verkrijgen. Als er nieuws is over de kinderen, zal Buitenlandse Zaken en Justitie bekijken wat er mogelijk is".

Reynders: “We moeten de kinderen eerst lokaliseren en daarna actie ondernemen”

Videospeler inladen...

Meest gelezen