Carnavalisten scoren met 'Oilsjtersen Monopoly'

'Wie wintj de stoet en wie goot er bankroet?', dat is de vraag van een nieuw gezelschapsspel bedacht door de carnavalsgroep AKV Nèm Na. De bedoeling van het spel is om op tijd je carnavalswagen af te hebben en te laten meerijden in de stoet. Er zijn slechts 500 speldozen gemaakt van het verzamelobject.

Het idee voor een spel rond Carnaval Aalst komt van voorzitter Guy Cornand en zijn carnavalsgroep AKV Nèm Na. Toen de carnavalsvereniging vorig jaar werd opgericht, speelden ze op een avond Monopoly met een paar leden van de groep. Daar is het fantaseren over een spelbord rond carnaval ontstaan. Het project heeft nog een jaartje gesudderd in de hoofden van de leden, met als resultaat het 'Wie wintj de stoet en wie goot er bankroet?' - spel.

Met de verkoop van het spel hoopt de carnavalsvereniging voldoende geld op te halen voor hun activiteiten. En het spelbord zelf is gebaseerd op Monopoly: “In plaats van naar de gevangenis te vliegen kan je blijven hangen in de kantine, voorbij start passeren betekent de maandelijkse betaling van het lidgeld door de leden, etc...", vertelt Guy. Het gezelschapsspel wordt gemaakt met een oplage van 500 stuks. "Maar dat is te weinig, want het is een overdonderend succes", zegt Guy, "we gaan er geen extra laten bijdrukken, want dat is teveel werk.".

Een spel met twee luiken

In het eerste luik 'den toer rond d’halle' is het de bedoeling om de 3 belangrijkste pijlers (namelijk kostuum, wagen en humor & interactie) te verkrijgen. Dat kan door budgetkaartjes aan te schaffen, want zoals bij elke carnavalsgroep is het budget van enorm belang.

Om deze kaartjes te kunnen aanschaffen moet je dus zoals elke groep heel wat activiteiten organiseren, zodat er geld in de kas komt. Sponsors kunnen je ook een duwtje in de rug geven. Het komt er op neer dat je vooral niet bankroet gaat, want dan is het spel afgelopen en moet je als losse groep naar de stoet. Zodra je de 3 pijlers hebt verworven kan je naar het tweede luik gaan: “de stoet”. Hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk als eerste over de Grote Markt te geraken. Wie hierin slaagt is de uiteindelijke winnaar van het spel. 
 

Meest gelezen