Cipiersbonden dreigen met staking in gevangenissen tijdens kerstperiode

De cipiersbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend vanaf 24 december. Ze zeggen dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zijn beloftes over extra personeel niet nakomt. Als de minister niet binnenkort met een duidelijk signaal komt, zal er effectief gestaakt worden.

De cipiersbonden dreigen met een staking in de gevangenissen tijdens de kerstperiode. Vandaag hebben ze daarover een stakingsaanzegging ingediend, die loopt vanaf 24 december. Ze zijn het beu, want volgens hen komt minister van Justitie Koen Geens zijn beloftes niet na.

De bonden onderhandelen al een tijd met de minister op regelmatige basis, maar enkele weken geleden brak er iets. "Plots werd duidelijk dat de minister zijn belofte over extra personeel niet zou nakomen", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond. "Die belofte werd trouwens door de hele regering gesteund. Maar we hebben nog geen personeelslid meer. Meer nog, we stellen vast dat we minder personeelsleden hebben", zegt Hoppe. "Sinds september van dit jaar is er geen enkele aanwerving gebeurd. Blijkbaar zijn er geen budgetaire middelen. We kunnen gewoon de veiligheid van de burgers, het personeel en de gedetineerden niet meer garanderen."

"Minister verkoopt mooie praatjes, maar de malaise binnen het gevangeniswezen groeit alleen maar"

"Intussen hebben we meer dan 500.000 dagen verlofachterstand. We hebben al een paar jaar geen kledij meer gekregen omdat er geen budget is. En ik kan zo nog even doorgaan", gaat Hoppe verder. "De minister verkoopt mooie praatjes, maar de malaise binnen het gevangeniswezen groeit alleen maar."De bonden hebben ook een ingebrekestelling lopen tegen de minister. Ze bekijken nu wat daar mee gaat gebeuren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij zijn beloftes nakomt: "Er blijven nieuwe selectieprocedures uitgeschreven worden, maar de uitstroom van penitentiair beambten is hoger dan voorzien". Volgens de minister is er qua bewakingspersoneel niet minder personeelsmeden. Morgen zit hij opnieuw samen met de vakbonden.

Meest gelezen