Crowdfunding brengt genoeg geld op voor unieke opgraving in Wijtschate

Archeologen zijn erin geslaagd om 148.000 euro bij elkaar te krijgen om een opgraving van Duitse loopgraven uit WO I in het West-Vlaamse Wijtschate te financieren. De opgraving start in april volgend jaar.

Onder de bouwgrond in Wijtschate waar volgend jaar een nieuwe woonwijk wordt gebouwd, ligt een stelsel van Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Die loopgraven zijn aangesloten op de gebouwen van een molenbedrijf uit die tijd. Die combinatie maakt de site uniek en zeker de moeite waard om grondig te onderzoeken.

De online crowdfunding loopt nog tot zondag, maar het vooropgestelde doel, 140.000 euro, is nu al overschreden. De totale kostprijs van de opgraving zal 250.000 euro bedragen. De grondeigenaren komen hun erfgoedplicht na en betalen zo hun deel van de kosten.

© Communication trench

Nu de middelen er zijn, starten de voorbereidingen van het onderzoek. In april start de opgraving en die zal ongeveer 60 dagen duren. Tegen het bouwverlof moet alles rond zijn en is de grond vrij voor de bouwwerken.

Meeste geld uit de VS

"De bijdragen voor de crowdfunding komen vooral uit het buitenland", zegt archeoloog Simon Verdegem. "Het grootste bedrag komt uit de Verenigde Staten. Op twee staat het Verenigd Koninkrijk en op drie Duitsland. België komt pas op de vierde plaats."  

Mensen die de crowdfunding steunen, mogen ook meehelpen met de opgraving. "Er zijn zelfs mensen uit de VS en Canada die speciaal enkele dagen ons team komen versterken", zegt Simon.  

© Mc Master

Omdat de site zo uniek is, verwachten de onderzoekers veel van de opgraving. "Het onderzoek gaat unieke informatie opleveren over hoe de Duitsers hun verdedigingssysteem organiseerden", vertelt Simon. "We verwachten ook veel lichamen te vinden. We gaan die zo goed mogelijk bergen en waar het kan identificeren."

Tijdens de opgravingen worden de overblijfselen stuk voor stuk ontmanteld. Op het einde zal het terrein helemaal vrij zijn en kunnen de bouwwerken beginnen.

Meest gelezen