AP

Disney neemt film- en tv-activiteiten van 21st Century Fox over

De Walt Disney Company gaat de televisie- en filmactiviteiten van 21st Century Fox overnemen. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Op die manier krijgt het bedrijf ook de licentie van "Avatar" en "The Simpsons" in handen. Het gaat om een overname van 52,4 miljard dollar, zo'n 43 miljard euro. 

Een grote overname in medialand, zo kan de nieuwe aangekondigde deal zeker worden omschreven. Het gaat namelijk om heel wat activiteiten die mediabaron Rupert Murdoch de afgelopen dertig jaar heeft opgebouwd: van een Hollywood-studio tot Europa's grootste satellietzender (Sky), het best bekeken kanaal in India (Star india) en een reeks betaaltelevisiezenders zoals National Geographic.

En ook het aandeel dat Fox heeft in streamingdienst Hulu gaat met de overname naar Disney. Het tv- en filmbedrijf - dat al 30 procent van de aandelen had in het bedrijf - wordt daarmee de grootste aandeelhouder van Hulu, een belangrijke concurrent van Netflix. Daarnaast gaan ook de licenties van films en tv-programma's naar Disney: denk onder meer aan de originele "Star Wars"-film, "Avatar" en "The Simpsons". 

Fox News

Disney koopt evenwel niet alles over. Een deel van 21st Century Fox zal zichzelf afsplitsen en zal dus nog steeds worden geleid door Murdoch. Het gaat dan om onder meer Fox News en de sportzender FS1. 

De aandeelhouders van 21st Century Fox krijgen 0,2745 aandeel van Disney per Fox-aandeel, wat overeenkomt met een bedrag van 29,54 dollar. Verwacht wordt dat de 45-jarige zoon van de mediabaron - James Fox - het bedrijf zal verlaten en bij Disney aan de slag zal gaan.

Mededingingsautoriteit

Het is nog niet duidelijk hoe de Amerikaanse mededingingsautoriteit - die de concentratie van bedrijven in de gaten houdt - op de overname zal reageren.

Meest gelezen