Donald Tusk en Jean-Claude Juncker hebben elkaar hartelijk begroet op de top.

Europa verlengt economische sancties tegen Rusland

De Europese regeringsleiders hebben op de decembertop in Brussel de economische sancties tegen Rusland opnieuw verlengd. "Europese Unie is verenigd over voortzetting van economische sancties tegen Rusland", zo tweet de Europese president Donald Tusk.

De Europese president Donald Tusk en de Europese staatshoofden en regeringsleiders vernamen tijdens het diner van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron dat er nauwelijks vooruitgang is geboekt bij de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk. Daarom worden de sancties tegen Rusland, die eind januari 2018 zouden verstrijken, opnieuw met zes maanden verlengd. De beslissing wordt volgende week geformaliseerd.

De economische sancties tegen Rusland werden ingevoerd in 2014 na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Door de sancties te koppelen aan de vredesakkoorden van Minsk hoopt de Europese Unie de Russische president Vladimir Poetin ertoe te bewegen zijn invloed op de separatisten in het oosten van Oekraïne aan te wenden en een oplossing voor het conflict tussen de separatisten en de prowesterse regering in Kiev dichterbij te brengen.

De Europese sancties verbieden onder meer de handel in wapens, beperken de toegang van Russische staatsbanken en strategische bedrijven tot Europese kapitaalmarkten en blokkeren Russische toegang tot gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt. Experts ramen dat de sancties Rusland al honderden miljarden euro's hebben gekost, maar ze doen ook Europa pijn. Als vergelding voerde Moskou immers een importverbod op Europese landbouwproducten in.

Meest gelezen