Videospeler inladen...

Dé 2 gebeurtenissen die filmman Ward Verrijcken dit jaar niet zal vergeten

Wat moeten we filmgewijs onthouden van 2017? En wat heeft 2018 voor ons in petto? Onze filmkenner Ward Verrijcken kiest twee momenten die hij zal blijven onthouden van het afgelopen jaar. Hij geeft meteen ook een paar filmtips voor volgend jaar. 

2017: het jaar van Weinstein en #metoo

Het begon allemaal met de Amerikaanse producer Harvey Weinstein en het stopte eigenlijk niet. De beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend in de filmwereld beheersten de afgelopen maanden Hollywood. De carrière van heel wat acteurs zit er ondertussen op.

Maar het stopte niet in Hollywood. In ons land kwam tv-maker Bart De Pauw in opspraak. De VRT stopte meteen de samenwerking en er kwam zelfs een gerechtelijk onderzoek. 

2017: het jaar van "La la land" of toch "Moonlight"?

"Een gigantische verwarring." Zo omschrijft Verrijcken de Oscaruitreiking van dit jaar. "La la land" werd uitgeroepen als grote winnaar, maar even later mochten cast en crew weer van het podium. Niet "La la land", maar "Moonlight" mocht het beeldje namelijk mee naar huis nemen. Een fout. 

"Maar het feit dat "Moonlight" won, was toch wel een belangrijk moment", zegt Ward Verrijcken. "Het gaat om de eerste film waarin de hoofdrol een zwarte homo is. Het is dus een belangrijk moment voor de diversiteit in Hollywood. En bovendien is het een echt meesterwerk."

En wat met 2018?

Voor volgend jaar kijkt Verrijcken uit naar verschillende films.

  • "Patser" van  Adil El Arbi en Bilall Fallah.
  • "Girl" van deputant Lukas Dhont.
  • De nieuwe "Jurassic Park".
  • Een nieuwe film in "The Avengers"-reeks
  • "Han Solo: A Star Wars Story"

Meest gelezen