Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gelijk internet voor iedereen wordt afgeschaft in de VS

In de VS worden de regels rond netneutraliteit, gelijk internet voor iedereen, fors afgebouwd. Internetproviders krijgen daardoor de mogelijkheid om bepaalde websites of internetdiensten te bevoordelen, andere te benadelen. 

Netneutraliteit houdt in dat het internetverkeer voor iedereen gelijk moet zijn. De ene website mag niet sneller laden dan de andere, de ene provider mag geen internetdiensten van de andere provider vertragen of blokkeren. De regels kwamen er onder president Obama in 2015 . De Federal Communication Commission (FCC), de Amerikaanse telecomregulator, vond die regelgeving toen belangrijk. Maar dezelfde FCC heeft zopas beslist om de regels alweer terug te schroeven.

De omslag kwam er toen president Donald Trump begin dit jaar het Republikeinse commissielid Ajit Pai tot voorzitter van de FCC benoemde. Diezelfde Pai vocht vroeger als advocaat van internetprovider Verizon de regels rond netneutraliteit aan. De drie Republikeinse commissieleden stemden voor het afschaffen van de huidige regels, de twee Democraten stemden tegen.

"Dit komt neer op discriminatie"

Grote spelers zoals Apple, Facebook, Amazon en Netflix voerden de voorbije maanden al protest tegen de nieuwe plannen van de FCC. Zij zijn bang dat de internetproviders hun eigen streamingdiensten gaan oprichten en die voorrang geven. Of dat ze zullen moeten betalen om niet benadeeld te worden.

"Het komt eigenlijk neer op discriminatie van de ene dienst tegenover de andere", zegt technologiejournalist Pieterjan Van Leemputten van Datanews. "Het wordt moeilijk voor kleine, innovatieve bedrijven en start-ups, omdat andere goedkoper of sneller zullen zijn."

Volgens de Republikeinse senator Mitch McConnell zal het internet "weer een consumentgedreven markt worden, vrij van innovatiebeperkende regulering". Langs Democratische kant luidt het dat "de internetproviders en niet de consumenten de toekomst van het internet zullen mogen bepalen". 

Volgens Pieterjan Van Leemputten moeten we voorlopig niet bang zijn dat een soortgelijk systeem ook in België wordt ingevoerd. "Er zijn regels rond netneutraliteit in Europa. Maar je kan nooit uitsluiten dat die regels op termijn ook worden versoepeld. We moeten het zeker in de gaten blijven houden."

Meest gelezen