Brand in Londense Grenfell Tower herdacht 

In de St. Paul's Cathedral in Londen is een herdenkingsplechtigheid gehouden voor de slachtoffers van de brand in de Grenfell Tower, precies een half jaar geleden. Oud-bewoners, nabestaanden, leden van de Britse koninklijke familie en politieke kopstukken hebben de herdenkingsdienst bijgewoond. Bij de brand zijn meer dan 70 inwoners omgekomen. 

De slachtoffers van de brand in de Grenfell Tower werden vandaag herdacht in de St. Paul's Cathedral in Londen. De herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond door oud-bewoners, nabestaanden, politici en leden van de Britse koninklijke familie. Zo woonden kroonprins Charles met zijn echtgenote, zijn zoons William en Harry en Williams echtgenote Kate Middleton de herdenking bij. Er waren ook brandweerlieden, politiemensen en hulpverleners aanwezig.

De verantwoordelijken voor het bestuur van de wijk Kensington en Chelsea, werden op verzoek van de overlevenden niet uitgenodigd. Het wantrouwen tegenover het lokale bestuur zit diep, de meeste overlevenden hebben nog altijd geen nieuwe permanente woning. Ze verwijten het lokale bestuur dat de afhandeling van het drama traag en ondoorzichtig verloopt. Oud-bewoners voelen zich in de steek gelaten, en vermoeden dat er geen urgentie aan de zaak wordt gegeven omdat het om een sociale woonblok ging.

De brand in het 24 etages tellende flatgebouw in Londen vond exact een half jaar geleden plaats, er kwamen meer dan 70 mensen om het leven.

Plechtigheid

Tijdens de plechtigheid werden geluidsopnamen afgespeeld van ooggetuigen van de brand. Er was ook plaats om de verontwaardiging over de afhandeling van de ramp te tonen. Aanwezigen droegen portretten van omgekomen familieleden.

Verder brachten sprekers een boodschap van samenhorigheid en medeleven. Om die boodschap te benadrukken strooiden kinderen met uiteenlopende etnische achtergronden op het einde van de herdenking papieren hartjes over de trappen naar het altaar van de kathedraal.

Brand 14 juni 2017

Op 14 juni brandde de Grenfell Tower volledig uit. Meteen volgde er kritiek op de brandveiligheid van het gebouw en bleek dat er brandbaar materiaal gebruikt was in de buitenafwerking. Er lopen ondertussen twee onderzoeken naar de Grenfell-brand: een strafrechtelijk onderzoek naar de verantwoordelijken van de brand, en een openbaar onderzoek naar de oorzaak van de brand en de reactie van de autoriteiten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen