Hoe schuldig is Tarik Jadaoun, de beruchte Belgische IS-strijder?

Dat hij aanslagen in het Westen zou hebben gepland? "Geen bewijzen" en "journalistenpraat", stelt Jadaoun vanuit de gevangenis in Irak in een interview met Rudi Vranckx. Maar wie is die Jadaoun, en wat maakte hem dan zo berucht dat er zelfs een Parijs station ontruimd werd, uit angst voor hem?

Opgelet: dit stuk bevat beelden die kunnen schokken.

September 2016. IS-spijtoptant Abu Qurayza klapt uit de biecht: een belangrijke Belgische IS-strijder is een volgende terreurgolf in ons land aan het organiseren. De aanslagen van Zaventem en Maalbeek, die op dat moment amper zes maanden geleden gepleegd werden, liggen nog vers in het nationale geheugen.

Westerse IS-cellen

De naam van die “nieuwe Abaaoud” – zo genoemd door de spijtoptant, naar de leider van de IS-cel die aanslagen pleegde in Brussel en Parijs – is Tarik Jadaoun. Zijn opdracht, vertelt Qurayza nog, is om de overlevenden van diezelfde cel én andere Europese  cellen aan te sturen.

Tarik Jadaoun. De naam circuleert dan al enkele jaren in de milieus van de inlichtingendiensten en jihadwatchers.

Geconfronteerd  met een foto waarop hij een wapen draagt, antwoordt Jadaoun dat het niet geladen was

Nochtans begon Tarik Jadaoun zijn carrière aan de verkeerde kant van de wet slechts als kleine kruimeldief. In de gevangenis radicaliseerde hij naar eigen zeggen onder de invloed van zijn Tunesische celgenoot die hij Rachid noemt, een drugsdealer. Niet lang na zijn vrijlating trok hij samen met drie jeugdvrienden naar Syrië, om zich er aan te sluiten bij IS.

Op officiële administratie van IS die later is teruggevonden, staat te lezen dat Jadaoun op 11 juni 2014 toetreedt tot de terreurgroep. 

In een interview dat de Duitse omroepen NDR en SWR onlangs van hem afnam, geeft Jadaoun een inkijk in zijn carrière bij IS. Na een stoomcursus in een opleidingskamp van IS wordt hij ingezet als wacht aan de Turks-Syrische grens. Niet veel later duikt hij op aan de frontlinies van Kobani en Homs, waar sleutelveldslagen van de Syrische burgeroorlog uitgevochten worden. Naar eigen zeggen eerst een korte tijd als strijder, en nadien als verpleger. 

Gearresteerde IS-strijders beweren wel vaker dat ze enkel gewonden verpleegden, in de hoop de zwaarste straffen te kunnen ontlopen. Wanneer Jadaoun door de interviewer geconfronteerd wordt met een foto waarop hij een wapen draagt, antwoordt Jadaoun dat hij daar door IS toe verplicht werd, en dat het niet geladen was.

Mei 2017. In een propagandavideo zingt een tot de tanden gewapende Jadaoun de lof van het IS-arsenaal.

Welpen van het kalifaat

Van Homs gaat het in 2015 naar Mosul, de Iraakse hoofdstad van het "kalifaat". In januari van dat jaar wordt hij op de sociale media even dood verklaard in de nasleep van de antiterreuroperatie in Verviers, maar dat blijkt al snel een kwakkel.

Wanneer twee jaar later, op 6 mei 2017, het Parijse Gare du Nord ontruimd wordt omdat een werknemer er de geseinde Jadaoun meent te hebben herkend, is de jihadi een van de meest beruchte Belgische IS-strijders. Na de verklaringen van Abu Qurayza wordt hij ervan verdacht slapende IS-cellen in het Westen aan te sturen. 

Een propagandavideo van IS toont hoe Welpen van het Kalifaat worden opgeleid. De identiteit van de man die hier een trap uitdeelt, konden we niet achterhalen.

Uit verklaringen die hij aflegde in de Iraakse gevangenis, blijkt dat zijn takenpakket daar niet ophield. Jadaoun stond in het "kalifaat" ook mee in voor de opleiding van de kindsoldaten-divisie van IS, de zogenaamde “Welpen van het Kalifaat”. Hij leerde er 8- tot 13-jarigen krijgskunsten aan en hoe ze moeten omgaan met middelgrote wapens.

Bedreigingen tegen België

Dat Jadaoun bij iedereen in het wereldje van de jihadwatchers wel een belletje doet rinkelen, komt ook door zijn aanwezigheid op de sociale media, ook na aankomst in het “kalifaat”. Van zijn eerste slachtoffer, naar verluidt een Koerdische strijder, plaatste hij een foto op Facebook: “Bam! Afgeknald, die hond”. 

Het plaatst zijn verklaringen als zou hij slechts een verpleger geweest zijn aan het front, in een heel ander daglicht.

"Bam! Afgeknald die hond", post Jadaoun op zijn Facebookpagina. "Mijn eerste slachtoffer, bij Gods gratie."

Op Twitter zette hij de Belgische staatsveiligheid dan weer te kijk. Die zijn “wellicht de meest luie en domste ter wereld”, verkneukelt Jadaoun zich, omdat ze er niet in geslaagd zijn hem tegen te houden om af te reizen naar Syrië.

Bovendien bleef hij al die tijd ook bedreigingen uiten tegen België. De eerste dateert al van de herfst van 2014, toen hij nog maar net afgereisd was naar Syrië. “Als ik nog terugkeer naar België, zal het gewapend zijn”, zei hij op Facebook. “Ik zal in de naam van Allah afrekenen met de duivelaanbidders.”

Jadaoun (rechts) aan de zijde van zijn jeugdvriend Lofti Aoumeur in een opeisingsvideo van IS.

En toen IS in 2016 een videoboodschap de wereld in stuurde om de aanslagen in Brussel op te eisen, dook Jadaoun ook daarin op, aan de zijde van mede-IS’er Lofti Aoumeur. “We hadden jullie gewaarschuwd”, dreigde zijn jeugdvriend die daarin, “en weet dat we nog meer plannen hebben en vastberaden zijn”.

Doodstraf?

Hoedanook, in die recente interviews betuigt Jadaoun zijn spijt.

Jadaoun, die in juli gevangengenomen werd nabij Mosul, hoopt zijn vrouw en familie nog terug te kunnen zien. Hij verontschuldigt zich tegenover zijn familie én het Belgische en Franse volk, en “iedereen die getroffen is door de aanslagen”.

De Belgische IS'er beseft dat hij in Irak de doodstraf riskeert. Ons land heeft nog geen uitleveringsdeal met Irak over gevangen IS-strijders, en maakt daar ook geen haast mee. 

Meest gelezen