Hoog waterpeil in Oost-Vlaanderen

Regen en smeltwater van de sneeuw maakt dat het waterpeil erg hoog staat. Er is kans op overstromingen. De Ringvaart in Gent is een kritiek punt, alle afleidingskanalen worden ingezet.

Er is in Gent veel water toegestroomd van de Leie en de Bovenschelde, waardoor het peil van de Ringvaart erg hoog staat. "We proberen het af te voeren via verschillende afleidingskanalen", zegt Claudia Van Vooren van Waterwegen en Zeekanaal. Onder andere via Merelbeke, maar ook al is het laag tij, het water staat in Merelbeke erg hoog door de storm op zee. 

Er zijn afspraken gemaakt met Nederland om het water te laten afvloeien via het kanaal Gent - Terneuzen.

Het afleidingskanaal van de Leie is ook ingezet, de stuwen in Schipdonk en Balgerhoeke staan open.

Op de kleine onbevaarbare waterwegen is de situatie vrij stabiel, al zijn er volgens de Vlaamse Milieumaatschappij ook enkele kritieke punten waar de wachtbekkens gevuld zijn. Dat is vooral in het zuiden van de de provincie, onder meer in Aaigem langs de Lammersweg en de Bellebeek in het Denderbekken.

 

Meest gelezen