Belga

Jambon: "Voordelen loonlastenverlaging niet verliezen door dure energie"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) sluit zich aan bij de rest van zijn partij en gelooft niet dat een kernuitstap in 2025 mogelijk is, hoewel hij een kleine opening laat. "Ik moet bijkomende cijfers zien", zegt hij. "De voordelen die we aan onze bedrijven hebben gegeven door de loonlast te doen dalen, moeten we nu niet opnieuw verliezen door de energieprijzen te laten stijgen"

In de wetstraat komt het kernkabinet bij elkaar en het energiepact dat de vier ministers van Energie in ons land hebben afgesloten zal vast en zeker besproken worden. 

N-VA-parlementsleden hadden al laten verstaan dat ze het energiepact niet goed vinden, omdat er wordt vastgehouden aan een kernuitstap in 2025 zonder dat er volgens de partij voldoende garanties zijn voor de energiebevoorrading en de prijs.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon sluit zich aan bij die kritiek. "Men moet mij overtuigen dat er leveringszekerheid is en dat men het aan een goeie prijs kan doen zonder kernenergie", verklaart hij. "Volgens mij is dat niet mogelijk."

"We moeten zien dat de voordelen die we aan bedrijven geven door de loonkosten te doen dalen niet opnieuw verliezen door de energieprijzen te laten stijgen. Daar gaat het om", aldus Jambon.

Peeters wil bezorgdheden Jambon bekijken

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de bezorgdheden van Jambon bekijken, maar kernuitstap loslaten is voor hem nog geen optie. "De bezorgdheden van de industrie en ondernemers zijn pertinente vragen die we gaan bekijken, maar we hebben in het regeerakkoord beslist dat we in 2025 stoppen met kerncentrales."

Marghem houdt vast aan Kernuitstap

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is niet bereid om de kernuitstap los te laten. "Ik ben niet akkoord met mensen die zeggen dat het niet doenbaar of niet duurzaam is. Of het betaalbaar is zullen we moeten berekenen."

Meest gelezen