Belga

"Deal tussen Disney en 21st Century Fox bevestigt trend naar grotere machtsblokken in mediawereld"

Expert digitale strategie Jo Caudron verwacht nog meer megadeals zoals de overname van de entertainment-onderdelen van 21st Century Fox door The Walt Disney Company. "De grote overname bevestigt de trend naar machtsconcentratie en schaalvergroting in de mediawereld", aldus Caudron.

De megadeal waarbij The Walt Disney Company de film- en tv-activiteiten van 21st Century Fox overneemt zal niet meteen grote gevolgen hebben in ons land, zegt expert digitale strategie Jo Caudron: “Ik denk niet dat we hier als consumenten op de Belgische markt veel van gaan voelen. Maar het is wel symptomatisch voor wat er wereldwijd in mediabedrijven aan de gang is: namelijk een grote consolidatiebeweging." 

"Je kan de vergelijking maken met wat er in de papieren media aan de gang is. Neem de Persgroep, die koopt ook telkens nieuwe krantentitels op. De oplage van kranten gaat achteruit, maar als je er telkens nieuwe titels bijkoopt dan blijft je investering in drukpersen toch renderen."

"In de digitale wereld zie je ook dat grote bedrijven alles overkopen wat ze interessant vinden. Ofwel omdat het synergieën met de eigen activiteiten oplevert, ofwel omdat die bedrijven te dicht in hun buurt komen en tot grote concurrenten zouden kunnen uitgroeien. Zo koopt Facebook WhatsApp, zo heeft Apple net Shazam gekocht, enzovoort. Die trend naar optimalisatie en consolidatie, dat gaan we in de komende tijd nog blijven zien."

Hulu vs. Netflix: de strijd om de streaming

The Walt Disney Company neemt met deze deal ook het aandeel van Fox over in de streamingdienst Hulu. Daardoor heeft het bedrijf de controle van Hulu in handen: het aandeel van Disney verdubbelt van 30 naar 60 procent. Hulu is een concurrent van Netflix, maar is op dit moment enkel aanwezig op de Amerikaanse en Japanse markt. In de USA is het de derde grootste streamingdienst, Netflix is daar vier keer groter. Maar het is duidelijk dat The Walt Disney Company met deze deal gewapend is om de concurrentie met Netflix aan te gaan. Aanvankelijk was Hulu erg succesvol omdat het bestaande en populaire televisiereeksen aanbood. Maar het is ondertussen behoorlijk overvleugeld door Netflix, dat eigen reeksen maakt die nog meer succes hebben. 

De volledige deal tussen The Walt Disney Company en 21st Century Fox moet wel nog de beoordeling van de Amerikaanse mededingingsautoriteit doorstaan. Recent heeft het Amerikaanse departement van Justitie een proces aangespannen om de deal te blokkeren waarbij telecombedrijf AT&T mediabedrijf Time Warner overneemt voor 85,4 miljard dollar. 

Meest gelezen