Kelder van hotel van Moussa Dembélé geeft "schat" uit 18e eeuw prijs

In de kelder van het hotel van Moussa Dembélé in Antwerpen hebben archeologen bij toeval een schat aan porselein, glas en keramiek uit de 18e eeuw ontdekt. Dat gebeurde enkele jaren geleden al, maar nu is alles verwerkt en geïnventariseerd.

De gulde schoen: onder die naam openen Rode Duivel Moussa Dembélé en zijn zus Assita in maart een hotel aan de Melkmarkt in hartje Antwerpen. Omdat het om een historisch pand gaat, voerden archeologen enkele jaren geleden een onderzoek uit. Daarbij ontdekten ze bij toeval een "schat" in de kelder, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

"Achter een muur in de kelder hebben we een afgesloten volume vol porselein, glas, keramiek, tafelversiering en gipsen beelden uit de 18e eeuw gevonden", zegt stadsarcheoloog Tim Bellens in de krant. "Dat gebeurde per toeval want de ruimte kwam niet op het bouwplan voor."

Dichtgemetseld en vergeten

Alle voorwerpen waren ooit door iemand in het volume gestort. "Het is niet duidelijk wanneer, waarom of door wie dat is gebeurd", vertelt Bellens aan VRT NWS. "Misschien ging het om afval waar men van af wilde, maar dat is niet zeker."

Hoe dan ook is het volume nadien dichtgemetseld en vergeten. Het gebouw zelf is overigens veel ouder dan de vondst uit de 18e eeuw. Het gaat om 2 samengevoegde panden uit 1400.

De archeologen besloten het hele volume leeg te halen. De afgelopen jaren hebben ze alle voorwerpen verwerkt en geïnventariseerd. Een deel krijgt een plekje in de lobby van het hotel van Dembélé, de rest gaat naar een depot van de stad.

Meest gelezen