Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Opsteker voor voorstanders euthanasie in Italië: "levenstestament" komt er

De Italiaanse Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat burgers toelaat om een levenstestament of negatieve wilsverklaring op te stellen. De nieuwe wet is een opsteker voor bewegingen die ijveren voor het recht op zelfbeschikking bij het levenseinde. Het euthanasiedebat, bijzonder gevoelig in het katholieke Italië, verloopt al jarenlang uiterst geladen.

De nieuwe wet komt bijna een jaar na de dood van de populaire Fabiano -dj Fabo- Antoniani. De 40-jarige man was na een auto-ongeluk verlamd en blind en smeekte jarenlang om te mogen sterven. Omdat Italië niet wou ingaan op zijn verzoek om euthanasie, reisde hij naar Zwitserland, waar zijn wens wel werd ingewilligd.   

De zaak maakte heel wat los in Italië en leidde uiteindelijk tot een Kamerdebat over een wet die het levenseinde moet regelen. De wet die nu is aangenomen laat meer ruimte voor zelfbeschikking voor terminaal zieken. Meerderjarige Italianen zullen kunnen aangeven of ze een medische behandeling, maar ook sondevoeding of hydratatie, willen weigeren. Bij minderjarigen kan de naaste familie de beslissing nemen.   

"Keuze voor beschaving"

De wet kreeg een duidelijke meerderheid: 180 senatoren stemden voor, 71 tegen. De rechtse separatistische Lega Nord stemde tegen, het rechtse Forza Italia van Silvio Berlusconi liet zijn verkozenen de vrije keuze. De Partito Democratico van premier Paolo Gentiloni was voor, net als de Vijfsterrenbeweging en de linkse partijen. "De senaat zet het licht op groen voor een keuze voor beschaving", tweette de premier. "Een stap vooruit voor de waardigheid van het individu."

Het is de laatste belangrijke wet die wordt gestemd vóór de Italiaanse parlementsverkiezingen die in het voorjaar zullen plaatsvinden.

"Euthanasie legaliseren wordt voorstel voor volgende legislatuur"

De stemming werd op gejuich onthaald van activisten die ijveren voor het recht op zelfbeschikking bij het levenseinde. "Natuurlijk is er nog geen sprake van legalisering van euthanasie, maar dat zullen we voorstellen aan het nieuwe parlement", zei boegbeeld van de beweging Marco Cappato.

Gewezen EU-parlementariër Cappato staat zelf terecht in Milaan voor hulp bij zelfdoding. Hij was het die dj Fabo begin dit jaar begeleidde naar de Zwitserse kliniek die hem euthanasie verleende.

Uitgerekend gisteren, daags voor de wet in de senaat gestemd werd, kreeg de rechtbank een beklemmende getuigenis te horen die dj Fabo kort voor zijn dood had opgenomen.

Meest gelezen