Kunstenaar uit Londerzeel zoekt geld voor kunstwerk over Eerste Wereldoorlog

Kunstenaar Rob Buelens wil volgend jaar in de Westhoek een tijdelijk kunstwerk realiseren om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Hij maakte vorig jaar al een mini-versie van "No Man's Land" in zijn tuin. Hij zoekt nu geld om de grote versie te maken.

"Het kunstwerk moet 36 vierkante meter groot worden", vertelt Rob. "Ik wil het graag in de buurt van Ieper realiseren. Rond die stad lag het Westelijk Front. Daar is een verbeten strijd gevoerd met bloederige veldslagen en ontelbare slachtoffers. Mijn kunstwerk eert alle slachtoffers uit die tijd: de soldaten, de burgers én de dierlijke slachtoffers."

Dood en verminking

 

"No Man's Land" stelt een scène voor van dood en verminking in de modder van de toenmalige loopgrachten", gaat Buelens verder. De figuren worden gebeeldhouwd in de harde grond met schoppen en tuingereedschap. Bovenop het kunstwerk komt er een sliblaag. Die maakt het kunstwerk mooier en beter bestand tegen het weer. De lichamen zullen ongeveer 8 maanden duiidelijk zichtbaar zijn . Daarna worden ze langzaam door de natuur ingenomen zoals het ook destijds is gebeurd."

Crowdfunding

 

Rob Buelens heeft voor de realisatie van zijn kunstwerk een paar duizend euro nodig. Dat geld wil hij bijeen krijgen via een crowdfunding. Ook de kunstvereniging VZW Opdorp het Middelpunt doet een duit in het zakje. Van het kunstwerk zijn ook mini-versies gemaakt. De in klei geboetseerde en gebakken oorlogstaferelen, stellen fragmenten voor van het grote kunstwerk." De unieke kunstwerkjes zijn in beperkte oplage vervaardigd en voorzien van een certificaat.

Meest gelezen