Jasper Jacobs

Mark van den Wijngaert: "Opmerkelijk dat regering niet volledige dotatie van Laurent afneemt"

De financiële "straf" die prins Laurent krijgt na zijn bezoek aan de Chinese ambassade is uitzonderlijk. Nooit eerder werd de dotatie van iemand van het koningshuis deels ingetrokken. "Een teken van wanhoop van de regering", zegt historicus Mark van den Wijngaert, die het opmerkelijk vindt dat de regering niet de volledige dotatie afneemt. "Want als Laurent dit niet begrijpt, dan zal hij het nooit begrijpen."

Het is beslist. Prins Laurent moet volgend jaar 15 procent van zijn dotatie inleveren. Concreet verliest hij 45.000 euro van de ruim 300.000 euro die hij nu krijgt. Een straf omdat hij zonder toestemming aanwezig was op een receptie van de Chinese ambassade. En dat was niet de eerste hetze die de afgelopen jaren rond de prins is ontstaan.

"Prins Laurent is jaren geleden voor het eerst op het matje geroepen door premier Yves Leterme (CD&V)", zegt historicus Mark van den Wijngaert, die ook kenner is van het koningshuis. "Ondertussen zijn we al vier of vijf incidenten verder. Elke keer opnieuw werd er gezegd dat het nu de laatste keer moest zijn en ze dreigden met het afnemen van de dotatie. Alleen is dat nooit gebeurd. De regering heeft dit te lang laten aanslepen."

Hoewel het de eerste keer is dat een lid van de koninklijke familie een deel van zijn dotatie verliest, vindt Van den Wijngaert het vooral opmerkelijk dat de regering de dreiging niet (volledig) uitvoert. "De afspraak was dat hij zijn dotatie zou verliezen, maar dit is toch weer meer een waarschuwing. Bekijk het als een teken van wanhoop van de regering."

Schending mensenrechten?

De advocaat van de prins liet eerder al verstaan dat een sanctie een schending van de mensenrechten is. Volgens hem is het niet helemaal duidelijk wat kan en wat niet. 

"Klopt niet", stelt de professor. "De afspraken tussen de regering en de koninklijke familie zijn duidelijk. Er moet altijd toestemming worden gevraagd aan de regering als het gaat om contacten met politici of met buitenlandse vertegenwoordigers die enige politieke betekenis hebben. De regering heeft ervoor gekozen dat het zo algemeen mogelijk is verwoord, zodat het net alles dekt. Als hij niet begrijpt dat hij voor dit bezoek toestemming moest vragen, dan zijn we aan het einde van het verhaal. Dan zal hij nooit iets begrijpen."

Als Laurent niet begrijpt dat hij voor dit bezoek toestemming moest vragen, dan zal hij nooit iets begrijpen.

Volgens Van den Wijngaert zal de prins dan ook maar weinig kunnen doen tegen de beslissing. "Als je de afspraken vier of vijf keer niet nakomt, wat kan je er dan tegen inbrengen als er dan een sanctie komt? De prins zou beter wat kieskeurig zijn in zijn contacten in plaats van elke keer zelf het slachtoffer uit te hangen."

Gaat er iets veranderen?

Maar of er veel zal veranderen door deze straf, betwijfelt de professor. "De man is zo onberekenbaar. Dat is echt een ongeleid projectiel. Wellicht zal hij vandaag zeggen dat hij zijn gedrag zal aanpassen, maar volgende week kan hij weer hetzelfde doen als vroeger. Hij weet dat het niet mag en toch doet hij het. Dat is pure provocatie. Dit zal wel een klein schokje geven, maar tegen volgend jaar is hij dit weer allemaal vergeten. Je kan hem niet veranderen."

Laurent is een ongeleid projectiel. Hij weet dat het niet mag en toch doet hij het. Pure provocatie.

Wie krijgt er een dotatie?

In 2014 werd er behoorlijk gesnoeid in de dotaties. Voortaan krijgen enkel nog deze leden van het koningshuis geld van de overheid:

  • de vermoedelijke troonopvolger
  • de Koning of Koningin die troonsafstand heeft gedaan
  • de overlevende echtgenoot of echtgenote van de Koning of Koningin
  • de overlevende echtgenoot of echtgenote van de afgetreden Koning of Koningin
  • de overlevende echtgenoot of echtgenote van de vermoedelijke troonopvolger

Laurent en Astrid zouden volgens deze nieuwe regels dus geen dotatie meer krijgen, maar zij behouden wel hun geld als overgangsmaatregel. Concreet krijgen ze respectievelijk 307.000 en 320.000 euro. Koning Albert ontvangt 923.000 euro per jaar.

Meest gelezen