Videospeler inladen...

Michel: "Kernuitstap in 2025 blijft overeind"

De oppositie heeft in de Kamer premier Michel onder vuur genomen voor het uitstel van het energiepact. Michel herhaalde dat hij bij de belofte voor een kernuitstap in 2025 blijft. Hij wil daarvoor vier doelstellingen met elkaar in evenwicht brengen.

Nadat de ministerraad eerder vandaag belist had dat het energiepact is uitgesteld tot volgende jaar, kreeg Michel in de Kamer forse kritiek van de oppositie. Die verweet de premier dat hij in Parijs mooie verklaringen heeft afgelegd over de klimaatdoelstellingen van ons land, maar in eigen land niet in staat is daarover een beslissing te nemen.

Volgens de socialisten en Groen ligt het aan de N-VA, de nucleair Vlaamse alliantie volgens Kristof Calvo, dat de kernuitstap op losse schroeven is gezet. "Eén partij in uw coalitie slaagt erin om u van opinie te doen veranderen", zei Karin Temmerman (SP.A). "U twijfelt plots aan de haalbaarheid van de kernuitstap omdat de N-VA zegt dat ze het nog niet wil. Bovendien durft geen enkele andere meerderheidspartij hier vandaag het woord nemen."

Kernuitstap niet afgevoerd

Na de kritiek van de oppositie begon Michel zijn antwoord met te stellen dat het energiebeleid een serieuze en fundamentele aangelegenheid is en dat het daarom fout zou zijn de discussie daarover met halve waarheden of simplismen  te voeren.

Maar de kernuitstap in 2025 blijft wel degelijk op de agenda staan. "In tegenstelling tot wat ik hier hoor, heeft de regering een beslissing genomen, gebaseerd op het regeerakkoord en door het parlement goedgekeurd. Die beslissing voorziet de kernuitstap in 2025, en ik blijf bij dat besluit", zei Michel onder luid applaus.

Doelstellingen

"Om dat besluit uit te voeren gaan we in het energiepact aangeven hoe we die kernuitstap kunnen bereiken", aldus Michel. De tekst van het energiepact die nu voorligt, vormt een solide basis om verder te werken rond vier doelstellingen. Het gaat om de bevoorradingszekerheid, het effect op de tarieven, de veiligheid en de klimaatdoelstellingen.

"Dat zijn vier belangrijke principes, maar het is aan de regeringen om een juiste mix te maken. En ik vind dat we samen met de gewesten en de andere actoren moeten overleggen om hier een juiste beslissing te nemen", aldus Michel, die nog beloofde dat het energiepact er zeker volgend jaar zal zijn. 

"Rekenwerk is al gedaan"

In een gesprek met "Villa politica" zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten dat er helemaal geen sprake is van een uitstel van de kernuitstap en dat de ministers van Energie het energiepact hebben afgesloten op basis van vier studies. "Er zijn partijen die misschien wat meer studiewerk nodig hebben, wij hebben dat studiewerk al gedaan. Ik heb bovendien nog geen enkele voorstel gezien om de wet op de kernuitstap in te trekken", aldus Rutten.

"Ik begrijp vragen naar onderbouwing, vragen naar bevoorradings­zekerheid en vragen naar de haalbaarheid. Dat zit allemaal in die rapporten. Als er wat meer tijd nodig is voor die onderbouwing, dan geef ik die graag, maar de essentie moet overeind blijven", besluit Rutten.  

Meest gelezen