Camerawet goedgekeurd: 1.000 nieuwe camera's voor nummerplaatherkenning op snelwegen 

Er komen 1.000 camera's die nummerplaten zullen kunnen herkennen op de autosnelwegen, de camerabeelden mogen langer bewaard worden en de politie mag voortaan ook bodycams dragen. De nieuwe camerawetgeving is vandaag goedgekeurd door de regering. "Camera's zijn cruciaal geworden in het politiewerk van elke dag", benadrukt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

De ministerraad heeft vandaag een nieuwe camerawetgeving goedgekeurd. Op onze snelwegen zullen er 1.000 ANPR-camera's geïnstalleerd worden, dat zijn camera's die nummerplaten kunnen herkennen. Op een zwarte lijst zullen ook nummerplaten staan van personen die gezocht worden, waardoor de politie hen gemakkelijker kan opsporen. De cameragegevens zullen ook langer bewaard worden: 1 jaar in plaats van 1 maand nu. 

De politie mag voortaan ook bodycams dragen, kleine camera's. Wel moeten die camera's zichtbaar zijn en moet de agent een waarschuwing geven als de camera aangaat. Een uitzondering is als het over terreur of banditisme gaat. 

Jambon: "Wet maakt komaf met de grijze zones die nog bestonden"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukt het belang van camera's. "Camera's zijn cruciaal geworden in het politiewerk van elke dag, zowel op het vlak van ordehandhaving als van gerechtelijk onderzoek. De technologie evolueert razendsnel. De wet maakt komaf met de grijze zones die nog bestonden."

Zijn collega-minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat de wet op de privacy niet geschonden wordt. "Onze diensten moeten over de nodige informatie beschikken in hun onderzoek. Het is dan ook noodzakelijk om inlichtingendiensten en politie toegang te verlenen tot bepaalde technologische toepassingen om zo sneller actie te ondernemen. Maar het privéleven blijft beschermd."

Meest gelezen