Videospeler inladen...

Oogartsen waarschuwen voor stijgend aantal bijziende kinderen: "Meer buiten spelen kan oplossing zijn" 

Oogartsen waarschuwen voor het stijgend aantal kinderen dat bijziend wordt. Mensen die bijziend zijn, zien dichtbij scherp, maar kunnen niet zo goed ver zien. Uit onderzoek blijkt dat al 40 procent van het aantal jongeren bijziend is.  

Het stijgend aantal kinderen dat bijziend wordt, is eenvoudig te verklaren volgens kinderoogarts Patricia Delbeke van het UZ Gent. "Er is natuurlijk de genetische kant van het verhaal, bijziendheid is erfelijk, maar er is meer." 

Volgens Delbeke doen veel kinderen steeds meer dingen van te dichtbij. "Vroeger was dat boeken lezen en muziek spelen, nu zijn daar ook tablets, smartphones en computerspelletjes bijgekomen."

Uit onderzoek blijkt dat al 40 procent van de jongeren bijziend zou zijn. "Het is belangrijk om voor die tendens aandacht te hebben", zegt Delbeke. "Want op termijn kan hoge bijziendheid - van -6 en meer - leiden tot verschillende oogaandoeningen.

Eén van de oplossingen - naast op tijd naar een aangepaste bril op zoek te gaan - ligt volgens Delbeke buiten. "Door kinderen meer buiten te laten spelen, zet je ze ook aan om hun ogen voor verre afstanden te gebruiken. Bovendien is daglicht veel intenser dan kunstlicht. En sterker licht vertraagt de groei van de oogbol en dus ook de achteruitgang van het zicht." 

Meest gelezen