Videospeler inladen...

Op zoek naar dakloze mama's

Ruim 3.300 mensen hadden vorige winter in Brussel geen dak boven het hoofd, dit jaar zijn het er zeker zoveel. Kind en Gezin gaat op zoek naar de mama's met jonge kinderen om hen te kunnen bijstaan. 

Verpleegkundige Els Galle werkt voor Kind en Gezin. Ze volgt families op straat, en bezoekt kraakpanden. Arnold en Marina wonen hier, met hun 3 maanden oude baby.

Toen we op straat woonden zorgde ze ervoor dat we ons in een gebouw konden gaan douchen. En dat we een koffie kregen en iets te eten. 

Zeven maanden geleden leerde ze hen kennen tijdens een doktersbezoek, in het St-Pietersziekenhuis. Marina was er voor een zwangerschapscheck-up. Ze woonden op straat. 'Els is een engel', zegt Marina, 'ze heeft ons de weg naar hulpverlening getoond'. Arnold is het er helemaal mee eens: 'Ze toonde haar hart, en zorgde ervoor dat we ons konden gaan douchen, en iets te eten kregen'. 

Ook daklozen krijgen kinderen

Daklozen kunnen voor prenatale medische hulp terecht bij het St-Pietersziekenhuis en het UZ Jette. Kind en Gezin houdt er consultaties, samen met VZW Aquarelle.

Daar leren ze de mama's met kwetsbare achtergrond kennen, en proberen zo goed mogelijk een band op te bouwen. In 2016 volgden ze 474 zwangere vrouwen. Als de vrouwen bevallen, dan probeert Els om voor hen een onderkomen te vinden.  Dat moet vaak op enkele dagen, de tijd die ze verblijven in de kraamkliniek. Samu Social heeft 90 vaste plaatsen voor gezinnen, maar zelfs met extra noodopvang volstaat dat niet. 

Wij hebben zoveel situaties dat we gewoon geen plaats meer vinden en dat we tevreden moeten zijn als een dakloze bij iemand in de gang op de grond kan slapen, maar eigenlijk is dat geen situatie om een moeder met een pasgeboren kind naartoe te sturen. 

En dus komen de mama's terecht in kraakpanden. Arnold en Marina zijn geadopteerd bij een groep sans-papiers die in het Astrid Hotel verbleven. Vorige week hebben ze dat hotel moeten verlaten, en zitten ze in een ander leeg hotel. 

Geen parasieten meer

Goed ook, zegt Arnold : 'Hier is tenminste warm water en er zitten geen parasieten in de matras.' Marina heeft zakken met kleren opgetast die aangetast zijn met bedwants, klaar om te wassen. Ook met een voorlopig dak boven het hoofd zijn het geen makkelijke omstandigheden om je baby goed groot te krijgen.  Arnold en Marina hebben alvast het voornemen om taalcursussen te volgen en om werk te zoeken, mét begeleiding van Els en haar collega's. 

Meest gelezen