Oud-basketballer Rodman wil Trump en Kim Jong-un verzoenen

De voormalige Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman wil de Amerikaanse president Donald Trump verzoenen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. “Ik probeer de deur te openen zodat de Verenigde Staten en Noord-Korea onderling kunnen communiceren.” Dat heeft Rodman gezegd in “The Late Show with Stephen Colbert” op de Amerikaanse televisiezender CBS.

Voormalig Amerikaanse basketbalster Dennis Rodman wil een sleutelfiguur zijn in de verzoening tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 

Sinds 2013 is Rodman al vijf keer op bezoek geweest in Noord-Korea en heeft hij drie ontmoetingen met Kim Jong-un gehad. “Ik wil niet dat mensen denken dat ik de VS heb verraden. Dat is niet zo. Ik probeer net de deur te openen zodat de VS en Noord-Korea onderling kunnen communiceren.” 

Rodman droeg een t-shirt waarop hij staat afgebeeld tussen de Amerikaanse president en de leider van Noord-Korea met daaronder het woord “Unite”.

“Kim Jong-un heeft het regime overgenomen van zijn vader. Maar ik denk oprecht dat hij de cultuur in Noord-Korea wil veranderen." Verder zei Rodman nog: “Ik bescherm hem niet, ik zit niet te beweren dat hij mijn beste vriend is, maar bij behandelt mij wel als een vriend.”

Volgens Rodman kan hij met Kim Jong-Un over alles praten. “Ik sta dicht genoeg bij hem om alles met hem te bespreken, maar ik discussieer niet over politiek. Dat is mijn taak niet. Mijn taak is om hem met ons te connecteren.” 

Nucleaire oorlog

Op de vraag of Rodman met de Noord-Koreaanse leider praat over een nucleaire oorlog antwoordde Rodman: “De laatste keer dat ik er was zei Kim Jong-Un tegen mij: “Ik wil geen oorlog.” Je zou hem moeten horen, Kim Jong-un klinkt meer als een kind.”

Rodman reist erg vaak naar Noord-Korea. “Kim Jong-un vindt mij leuk, daarom reis ik vaak naar Noord-Korea. We praten over basket.” Zo zou Kim Jong–un toen hij naar school ging in Zwitserland vaak hebben gebasketbald.  

De spanning tussen de VS en Noord-Korea zijn de afgelopen maanden hoog opgelopen nadat die laatste zijn nucleair programma stevig opgevoerd heeft. 

KCNA via KNS

Meest gelezen