Uitstel voor krakers die VRT-ploeg belaagden: advocaten wisten niets van dagvaarding

In Gent is een rechtszaak tegen een groep krakers uitgesteld door een fout van het parket. De elf Roma kraakten begin november een pand in het centrum van Gent. Toen een VRT NWS-ploeg er probeerde te filmen werden ze bedreigd. Onder andere voor die feiten werden de Roma gedagvaard, maar hun advocaten waren niet op de hoogte gebracht. 

Begin november hadden een tiental Roma een huis gekraakt in centrum Gent - vóór de nieuwe (strengere) kraakwet in werking trad. De politie kon de groep niet uit het huis zetten omdat het kraken van een onbewoond pand onder de vorige wetgeving niet strafbaar was. Nu is dat wel het geval, maar de eigenaar diende geen strafklacht in. De Roma worden dus niet vervolgd inbreuken op de kraakwet. Wél moeten ze voor de rechter komen voor diefstal van onder meer gas en water in het gekraakte pand. 

Ze worden ook vervolgd omdat ze een ploeg van VRT NWS agressief benaderd hadden en zo het verkeer belemmerden (bekijk de beelden hieronder). De cameraploeg werd meteen klemgereden en enkele mannen omsingelden de wagen. 

Lees verder onder video.

Videospeler inladen...

Advocaat: "Men gaat er al vanuit dat er elf maal verstek zal zijn"

De elf verdachten moesten zich vanochtend voor de rechtbank verantwoorden, maar hun advocaten werden niet op de hoogte gebracht door het parket. Een fout, vinden de advocaten. "Wij lezen in de media dat onze cliënten gedagvaard zijn, maar we worden niet verwittigd", zei advocaat Nicholas De Mot. "U betekent gewoon procureur aan procureur, elf keer, omdat men er al vanuit gaat dat er elf maal verstek zal zijn. "

Volgens de openbare aanklager ging het om een administratief probleem. "Wij sturen enkel een brief naar de advocaten die zich aangemeld hebben. We kunnen niet van iedereen checken wie welke advocaat heeft", zei procureur Yves Delbeke.

De zaak zal nu op 11 januari gepleit worden.

Meest gelezen