Videospeler inladen...

Prins Laurent verliest volgend jaar 15 procent van zijn dotatie

De kogel is door de kerk: prins Laurent verliest volgend jaar 15 procent van zijn dotatie. De regering straft Laurent omdat hij zonder toestemming in legeruniform aanwezig was op een receptie van de Chinese ambassade. De straf voor Laurent is éénmalig en komt neer op een financieel verlies voor de prins van 45.000 euro.

Afgelopen zomer heeft prins Laurent een receptie bijgewoond op de Chinese ambassade, in uniform. De regering was hiervan niet op de hoogte en is van mening dat Laurent hier toestemming voor had moeten vragen.

Het is niet de eerste keer dat prins Laurent ongeoorloofde contacten had. In 2011 heeft Laurent de Congolese president Kabila ontmoet en later had hij ook contact met de premier van Sri Lanka. Voor de federale regering is de maat nu vol, ze straft Laurent en neemt volgend jaar eenmalig 15 procent van de dotatie af. Dat wil zeggen dat Laurent volgens jaar 45.000 euro minder zal krijgen.

Michel: "Ministerraad stuurt voorstel voor vermindering van 15% naar de Kamer"

Videospeler inladen...

Schending van mensenrechten volgens advocaat

De advocaat van prins Laurent waarschuwde de regering in een brief dat de mensenrechten van Laurent geschonden worden als hij een straf krijgt. Volgens de advocaat is het niet duidelijk voor welke contacten hij toestemming moet vragen en voor welke niet. De regering interpreteert de wet zo streng dat Laurent geen normale sociale contacten meer kan onderhouden en dat druist in tegen zijn mensenrechten, volgens de advocaat.

Maar de regering "heeft de verweermiddelen van de prins geanalyseerd en deze lijken ons niet gegrond".  Het is de eerste keer dat gebruik wordt gemaakt van het sanctiemechanisme in de wet van 27 november 2013 die de dotaties aan het koningshuis regelt. 

Vraag is of de advocaat van Laurent zich daar zal bij neerleggen. Eerder zei hij dat Laurent een zaak als deze makkelijk zou winnen voor het Europees Hof voor de Rechten van de mens. De vraag is of hij nu effectief klacht zal indienen.

Advocaat Laurent: "beslissing eerst analyseren"

De advocaat van prins Laurent wil voorlopig niet officieel reageren. "We hebben de beslissing van de regering nog niet officieel ontvangen", klinkt het. "We gaan alles eerst rustig analyseren en communiceren later."

N-VA spreekt van "een goede zaak"

Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) noemt de straf "een goede zaak". "We hebben altijd gezegd dat de strapatsen eindelijk moesten ophouden. Prins Laurent onder zijn voeten geven was duidelijk niet voldoende, daarom moest een financiële sanctie volgen. De regering heeft nu beslist om 15 procent in te houden, ik denk dat het een goede zaak is."

Meest gelezen