Videospeler inladen...

"Afschuwelijke cijfers: 6.700 Rohingya doodgeschoten, levend verbrand of doodgeslagen"

Zeker 6.700 Rohingya zijn tussen eind augustus en eind september vermoord in Myanmar.  Dat blijkt uit een rapport van Artsen Zonder Grenzen. Bij de doden zijn ook minstens 730 kinderen jonger dan 5 jaar.  "De overheid van Myanmar is verantwoordelijk. Dat lijdt geen twijfel", zegt AZG-voorzitter Meinie Nicolai.

Tussen 25 augustus en 24 september zijn volgens Artsen Zonder Grenzen zeker 9.000 Rohingya gestorven, van wie 6.700 door geweld. "Afschuwelijke cijfers, gruwelijke moorden. En het is nog een lage schatting", zegt Meinie Nicolai. De cijfers staan in schril contrast met het officiële dodental -400 doden- dat de overheid van Myanmar geeft.

"Van de 6.700 slachtoffers werd bijna driekwart doodgeschoten, bijna 10 procent werd levend verbrand of doodgeslagen. Van de gedode kinderen is 15 procent levend verbrand", zegt Meini Nicolai. In het rapport wordt melding gemaakt van gevallen waarbij hele families werden opgesloten in hun huis, dat daarna in brand werd gestoken.

Ze vermoordden mijn lieve zoon voor mijn ogen

Artsen Zonder Grenzen voerde haar onderzoek uit in vluchtelingenkampen in Bangladesh, net over de grens met Myanmar. Ongeveer 2.000 families werden vorige maand geïnterviewd.

Een vrouw (zie video bovenaan) getuigt bij Artsen Zonder Grenzen over hoe haar familie werd uitgemoord,en hoe ze zelf overleefde door te doen alsof ze dood was. "De soldaten grepen mijn zoon en gooiden hem op de grond. Ze vermoordden mijn lieve zoon voor mijn ogen. Toen sloten ze de deur en verkrachtten ze mij."

Ook in "Terzake" getuigden Rohingya-vluchtelingen twee maanden geleden over buitensporig geweld. Een van de vrouwen vertelde hoe haar zoontje van 6 de keel werd doorgesneden. Een meisje van 12 zag hoe haar vader werd onthoofd en haar moeder in brand werd gestoken.

"Doelgerichte massamoorden"

De dodenpiek in de laatste week van augustus valt samen met de start van de operatie die het leger en politie van Myanmar inzetten. "De overheid van Myanmar is verantwoordelijk. Dat lijdt geen twijfel", zegt Nicolai. Zij spreekt van doelgerichte massamoorden.

Sinds eind augustus zijn meer dan 650.000 mensen gevlucht, en er komen nog dagelijks mensen bij. "Mensen die de grens met buurland Bangladesh over raken, getuigen nog altijd over geweld waarvan ze het slachtoffer zijn geworden, ook in de voorbije weken", zegt Sydney Wong van Artsen Zonder Grenzen. "We vrezen voor het lot van de Rohingya die zich nog altijd bevinden in het Maungdaw-district in de deelstaat Rakhine, een gebied waar slechts weinig onafhankelijke hulporganisaties toegang toe hebben."

Oproep

Buurland Bangladesh vangt de vluchtelingen op, maar de situatie in de vluchtelingenkampen is schrijnend. "Ze zijn helemaal niet uitgerust om op korte termijn zoveel mensen te ontvangen. Nu hebben we een epidemie van difterie (ernstige infectieziekte,  bekendste vorm is "kroep", red.)", zegt Meini Nicolai.

Artsen Zonder Grenzen vraagt dat de internationale gemeenschap praat met Myanmar om het geweld onmiddellijk te stoppen en de regering in Bangladesh te ondersteunen. Er zijn plannen om de Rohinya terug te sturen naar Myanmar. "Vooral de vluchtelingen niét terugsturen", pleit AZG echter.

Videospeler inladen...

Meest gelezen