Van havenarbeider tot diplomaat: de Antwerpse cocaïnegebruiker zit overal

Cocaïne is wijdverspreid in de regio Antwerpen. Uit een reportage van "Pano" blijkt dat Antwerpen via de haven heel wat van de drugs binnenkrijgt. Maar voor wie zijn die drugs bestemd? Onze redactie zocht het uit. "Havenarbeiders, huisvrouwen, advocaten, dokters, bekende Vlamingen, ze gebruiken het allemaal."

Experts zijn duidelijk: cocaïnegebruik komt voor in alle lagen van de bevolking. "Eerst en vooral moeten we af van het clichébeeld van de cocaïnegebruiker: want niet iedereen is problematisch verslaafd", zegt Peter Muyshondt, hoofdcommissaris bij de politiezone Voorkempen. Hij verloor zijn broer aan een zware drugsverslaving.

"Mijn broer was het prototype van wat iedereen kent: de eerste joint aan 14 jaar en daarna experimenteren tot je uiteindelijk op je 28e een spuit zet met een mengeling van coke en heroïne", zegt Muyshondt. "Maar de klassieke verdeling is eigenlijk dat maar 10 procent van de cokegebruikers ook effectief problematisch verslaafd is. 90 procent gebruikt sporadisch. Die snuiven af en toe eens een lijn coke om de week door te komen. Je ziet ook aan de cijfers dat het cokegebruik stijgt op vrijdag en zaterdag."

Je vindt de cokegebruiker ook bij de elites, zoals advocaten en journalisten

Professor Criminologie Tom Decorte

En die occasionele gebruikers vind je niet alleen in de lagere sociale klasses. "Je vindt de cokegebruiker ook bij de elites, zoals diplomaten, advocaten en journalisten", vertelt professor Criminologie Tom Decorte.

Volgens de professor heeft dat veel te maken met het effect van de drug. "Het is een partydrug, maar met een veel subtieler effect dan bijvoorbeeld xtc of cannabis. Je ziet het bijna niet. Dat laat bijvoorbeeld toe om te gebruiken tijdens het werk", zegt Decorte. Cocaïne als een soort energiedrank in het kwadraat dus.

Grote dosissen coke worden soms op feestjes als snoepjes uitgedeeld

Advocaat Kris Luyckx

Ook advocaat Kris Luyckx kent de verhalen. Hij komt meerdere keren per week in contact met straatdealers in de regio Antwerpen. "Havenarbeiders, huisvrouwen, advocaten, dokters, bekende Vlamingen, het zijn maar een paar voorbeelden van verhalen die ik binnenkrijg", zegt Luyckx. "Sommige dealers zeggen dat bepaalde vaste klanten hen 30 tot 50 dosissen per keer vragen. Dan strijken ze 1.000 tot 2.500 euro op. Die dosissen dienen voor feestjes, waar ze bij wijze van spreken als snoepjes worden uitgedeeld."

Er zijn zelfs al promo-aanbiedingen: 5 dosissen voor de prijs van 4

Advocaat Kris Luyckx

Cocaïne is dus wijdverspreid in Antwerpen en omstreken. "Als drie mannen naar het toilet gaan in een Antwerps café, dan weet je al genoeg", zegt Muyshondt. Experts hebben ook niet het gevoel dat het gebruik afneemt. "De war on drugs in Antwerpen duurt nu al drie tot vier jaar, maar het is niet moeilijker om drugs te kopen in de stad", vertelt Luyckx. "Dat zie je alleen al aan de prijs, die is al jaren hetzelfde. Voor 1 gram coke betaal je 50 euro. Als een product schaarser wordt, dan stijgt de prijs, maar dat heb je hier dus niet voor. Er zijn zelfs al promo-aanbiedingen: vijf dosissen voor de prijs van vier bijvoorbeeld." 

Muyshondt pleit daarom voor de legalisering van drugs. "Dat betekent niet dat je iedereen z'n gang laat gaan. Maar wel dat het gebruik wettelijk geregeld is. Want nu heeft niemand er vat op."

Meest gelezen