Videospeler inladen...

Hier en daar wateroverlast, maar waterstanden stabiliseren stilaan

De smeltende sneeuw en de overvloedige regenval van de laatste dagen veroorzaken op verschillende plaatsen in Vlaanderen wateroverlast. Maar voorlopig blijft het vooral bij ondergelopen straten.

De laagwaterstanden waren vanmorgen zeer hoog volgens het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal. "Dat betekent dat er nog niet veel water is kunnen afgevoerd worden", zegt woordvoerster Claudia Van Vooren. "Hopelijk zullen de laagwaterstanden straks lager zijn. In de vooravond zullen we meer weten."

De Vlaamse Milieumaatschappij laat weten dat de situatie op de onbevaarbare rivieren stabiliseert. "De wachtbekkens zijn ondertussen gevuld of zijn zich nog aan het vullen", zegt Katrien Smet van VMM. "Hopelijk kunnen we die in de komende uren weer laten leeglopen om klaar te zijn voor de volgende regenzone."  

Zandzakjes uitgedeeld in Londerzeel

De brandweerzone Vlaams-Brabant-West kreeg de afgelopen uren zo'n 130 oproepen in verband met wateroverlast. Het ging vooral over ondergelopen straten.

In Londerzeel zijn enkele straten afgesloten voor het verkeer en er worden ook zandzakjes uitgedeeld. Nadia Sminate (N-VA), burgemeester van Londerzeel, zegt dat de situatie nauwkeurig wordt opgevolgd. "We richten een crisiscentrum op om de situatie beter te kunnen inschatten", zegt ze . "De piek zal waarschijnlijk rond 15.00 uur zijn. Het water staat bij een viertal huizen tot aan de drempel "

Bang afwachten hoe waterpeil Kleine Nete en Denderbekken evolueert

In de provincie Antwerpen is de Kleine Nete buiten haar oevers getreden in Grobbendonk en ook in Kasterlee is het waterpeil van de rivier kritiek.

In Oosterzele in Oost-Vlaanderen zijn enkele straten ondergelopen. Er worden vanavond problemen verwacht in het Denderbekken omdat er nog veel water op komst is uit bijriviertjes en beken. In de omgeving van Gent staat het water ook erg hoog.

Straten blank in Brugge en Roeselare

In West-Vlaanderen zijn de problemen het hoogst in de buurt van Brugge en Roeselare. Daar stonden vannacht al enkele straten blank en de brandweer deelde er zandzakjes uit.

De Mandel in Izegem en de Heulebeek in Ledegem zijn voorlopig nog kritiek. Daar kan het water in de komende uren nog stijgen. Een hoeve en een bedrijfsgebouw zijn door het water bedreigd. De brandweer voorziet er zandzakjes.

In de provincie Limburg ten slotte, zijn in Genk-Houthalen een paar straten en kelders ondergelopen.

Meest gelezen