imago/Christian Ohde

"Vandaag, morgen of volgend jaar, barsten zal de bitcoinbubbel sowieso"

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, heeft de digitale munt bitcoin niks te maken met investeren. "Puur gokken", noemt De Leus het. "De bubbel zal sowieso barsten."

De razendsnelle opkomst van de cryptomunt bitcoin kan wel degelijk macro-economische risico's opleveren, indien de waarde ervan maar blijft verveelvoudigen. Daar waarschuwt Koen De Leus voor.

De forse stijging van de waarde van crypromunten kent een aantal oorzaken, aldus De Leus. "Er is de 'fear of missing out', de schrik om iets te missen. Er is niets moeilijker dan je buren zien winnen. Er is ook heel veel liquiditeit op de markt."

"Aandelen, kunst, oldtimers. Men is op zoek naar rendement", verklaart hij het succes van onder meer de bitcoin. En er is de grote vraag die wordt afgezet tegen het kleine aanbod. "Een derde van de bitcoin zit bij de Chinezen, een derde in het criminele milieu en een derde is verhandelbaar."

Een hoge pet heeft hij niet op van cryptomunten. "Het is geen investering, het is puur gokken. Een casino of de bitcoin, dat is hetzelfde", aldus De Leus. "Vandaag, morgen, volgende week, volgend jaar. Barsten zal de bubbel hoe dan ook."

Meest gelezen