"Le fidèle" niet op Oscar-shortlist voor beste niet-Engelstalige film

"Le fidèle" van regisseur Michaël Roskam, de Belgische inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, heeft de shortlist niet gehaald. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, bekendgemaakt.

Roskam kan dus niet opnieuw afzakken naar de Oscars. Met "Rundskop", ook met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, was hij in 2012 wel genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.  Het beeldje ging toen naar favoriet "A separation" van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. 

Een film die de shortlist wel haalde was het Zweedse "The square" (Ruben Ostlund), Gouden Palmwinnaar in Cannes dit jaar. De film werd vorig weekend nog de grote winnaar van de European Film Awards en is ook genomineerd voor de Golden Globes. Ook het Russische "Loveless" (Andrej Zvygintsev), dat in Cannes de juryprijs won, zit bij de 9 geselecteerden. In totaal waren er 92 inzendingen. 

Andere films op de shortlist zijn "A fantastic woman" van Chileen Sebastián Lelio, "In the fade" van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin, "On body and soul" van de Hongaar Ildikó Enyedi, "Foxtrot" van Samuel Maoz, "Félicité" van Senegalees Alain Gomis, "The insult" van Ziad Doueiri en "The wound" van John Trengove.     

Op 23 januari wordt de lijst nog gereduceerd tot 5 finalisten. Dan worden ook de andere nominaties voor de meest prestigieuze filmprijzen uit de Verenigde Staten. De 90e Oscars zullen uitgereikt worden op 4 maart in Hollywood in het Dolby Theater.

Meest gelezen