"Mrs. Robinson, you're trying to seduce me": "The graduate" blaast 50 kaarsjes uit

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat "The graduate" van Mike Nichols in de VS in première ging. De film betekende de doorbraak voor Dustin Hoffman en maakte van Anne Bancroft de natte droom van een hele generatie studenten. 5 opvallende weetjes.

1. Reuzegroot leeftijdsverschil was minimaal

Het opzet van "The graduate" was even eenvoudig als controversieel: de 21-jarige, pas afgestudeerde en onbehouwen Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) begint een affaire met de veel oudere Mrs. Robinson (Anne Bancroft). Wanneer haar echtgenoot Mr. Robinson (Murray Hamilton) dit ontdekt en Braddock verliefd wordt op hun dochter Elaine (Katharine Ross) gaan de poppen aan het dansen.

In de film laat Mrs. Robinson zich ontvallen dat ze "twee keer zo oud" als Benjamin is, maar in realiteit scheelden de acteurs nauwelijks in leeftijd. Op het moment van de opnames was Hoffman 30, Bancroft was amper 6 jaar ouder. Ze was ook slechts 8 jaar ouder dan haar "dochter" Ross.

Om het leeftijdsverschil groter te laten lijken, kreeg Bancroft speciale make-up en styling om ouder over te komen. Een ander trucje van de makers was om jonge personages consequent met hun voornaam te vermelden, terwijl ze het bij oudere personages keurig bij "meneer" en "mevrouw" hielden.

2. "Mrs. Robinson, you are trying to seduce me"

Verleiden en verleid worden, daar gaat het voortdurend over in "The graduate". Mrs. Robinson gooit daarbij graag haar benen in de strijd om het hart (of een ander orgaan) van Benjamin te veroveren. Dat doet ze onder meer in het begin van de film wanneer ze de jongeman haar bedoelingen subtiel duidelijk maakt. De scène leverde de iconische uitspraak "Mrs. Robinson, you are trying to seduce me, aren't you?" op.

Ook op de filmposter gaan de benen van Mrs. Robinson met alle aandacht lopen. Op de voorgrond is haar linkerbeen in een uitdagende pose te zien, terwijl Benjamin in de achtergrond toekijkt. Alleen: het bewuste been is helemaal niet van Bancroft, maar wel van het toen nog onbekende model Linda Gray. Zij zou later zelf Mrs. Robinson spelen in een musicalversie van de film in Londen.

AP1967

3. "I'm not trying to seduce you"

"The graduate" staat in de filmgeschiedenis om nog meer legendarische uitspraken over verleiden bekend. Wanneer Benjamin Mrs. Robinson netjes in haar hotelkamer afzet, ontstaat opnieuw een discussie over haar ware bedoelingen.

"Benjamin, I am not trying to seduce you", spreekt ze hem eerst vermanend toe. Meteen daarna verandert ze het geweer van schouder. "Would you like me to seduce you?", vraagt ze hem?

Deze beide uitspraken zijn sindsdien talloze keren gerecycleerd in de populaire cultuur. Zo incorporeerde George Michael de geluidsopnames uit de film in 1992 allebei in zijn nummer "Too funky". Vier jaar later verwerkte Los del Rio "I'm not trying to seduce you" in de monsterhit "Macarena".

4. Simon & Garfunkel

Ook de muziek van "The graduate" heeft in de loop der jaren een cultstatus gekregen. Dat is de verdienste van Paul Simon & Art Garfunkel die quasi de volledige soundtrack bij de film componeerden. Vooral het nummer "Mrs. Robinson" bleek een oorwurm en zou hen in 1968 een grote hit opleveren.

Het verhaal wil dat Simon "Mrs. Robinson" oorspronkelijk voor Eleanor Roosevelt schreef, de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. Het zou dan ook eerst de titel "Mrs. Roosevelt" hebben gedragen, maar die veranderde hij voor "The graduate".

"Mrs. Robinson" zou later in tal van andere series en films opduiken. In 1994 gebruikte Robert Zemeckis het nummer bijvoorbeeld voor een scène in "Forrest Gump".

5. 17.000 dollar

"The graduate" betekende voor Dustin Hoffman het startschot voor zijn carrière. Toch kreeg hij "slechts" 17.000 dollar voor zijn rol. Na belastingen en kosten bleef hiervan nog 4.000 dollar over. Hoewel de film een succes was, moest hij nog een poosje op een werkloosheidsuitkering een beroep doen.

Lang zouden zijn financiële problemen niet duren. Al in 1969 speelde hij opnieuw een hoofdrol, deze keer in de "controversiële" film "Midnight cowboy" van John Schlesinger. Nichols waarschuwde hem vooraf de rol niet te aanvaarden omdat die zijn carrière volgens hem zou schaden, maar hij deed het toch.

Met succes: net als voor zijn rol in "The graduate" kreeg Hoffman een Oscarnominatie in de categorie beste acteur. Het zou echter tot 1980 duren vooraleer hij het beeldje ook won voor zijn prestaties in "Kramer vs. Kramer" van Robert Benton.

Meest gelezen