Gerard Til

5 gemeenten verbieden nieuwjaarsvuurwerk

In de 44 Limburgse gemeenten bestaan uiteenlopende reglementen over het gebruik van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. En dat gaat van een volledige tolerantie tot een totaalverbod.

De regels verschillen dus van gemeente tot gemeente, al zijn ze de jongste jaren al binnen enkele politiezones uniform gemaakt. In 5 gemeenten mag je totaal geen vuurwerk afsteken: Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Neerpelt, Tessenderlo en vanaf dit jaar ook Wellen. Burgemeester Els Robeyns van Wellen wijst daarbij op problemen die er de afgelopen jaren waren met honden en paarden.

In een 30-tal gemeenten is het gebruik van vuurwerk het hele jaar door verboden. Nieuwjaarsnacht is een uitzondering, meestal in de periode tussen 23 uur en 1 uur, op sommige plaatsen is die tijdsspanne nog beperkter. 17 gemeenten eisen hoe dan ook een vergunning, die afgeleverd wordt door de burgemeester. Enkele gemeenten organiseren zelf een vuurwerk om de inwoners daarrond samen te brengen.

Controles
 

6 burgemeesters geven toe dat er vorig jaar problemen gemeld zijn, meestal rond dierenwelzijn en afval- en lawaaioverlast. In 14 gemeenten kregen de politiekorpsen dit jaar de opdracht controles te doen. Al blijft het natuurlijk voor de politie moeilijk om de naleving van dat verbod te controleren, zeker op zo'n hectisch moment.

Meest tolerant toont zich burgemeester Werner Raskin van Hoeselt. Hij vindt dat er al zoveel verboden wordt aan mensen, en dat zijn inwoners elkaar voldoende kennen om geen vuurwerk af te steken vlakbij paardenstallen.

 

Meest gelezen