Videospeler inladen...

“Op hulp om te kunnen terugkeren moet Tarik Jadaoun niet rekenen”

Koen Metsu (N-VA), de voorzitter van de commissie terrorismebestrijding, vindt niet dat de Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun hulp moet krijgen om naar België te komen. Jadaoun zit in Irak in de cel.

“Als je naar Syrië of Irak vertrekt om te gaan vechten, weet je wat je te wachten staat”, zegt Metsu. “Daarnaast bestaan er geen uitleveringsverdragen met Irak of Syrië, dus hem overbrengen naar ons land kan gewoon niet”.

In Irak zal Jadaoun berecht worden als oorlogsmisdadiger en riskeert hij de doodstraf. Maar daar heeft Metsu geen probleem mee: “Als u me vraagt of ik medelijden heb met de persoon die kindsoldaten tussen 8 en 13 jaar heeft opgeleid, die de aanslagen in Maalbeek en Zaventem heeft opgeeïst en heel goed wist waar hij mee bezig was, dan antwoordt heel mijn hart en mijn verstand daar nee op”.

Jadaoun verklaarde zelf dat hij enkel als verpleger heeft gewerkt in Syrië. Maar dat verhaal noemt Metsu compleet ongeloofwaardig: “De grond wordt te heet onder zijn voeten, dus schiet hij in paniek. Hij is één van de meest beruchte Belgische Syriëstrijders”. 

Dat Jadaoun nu naar eigen zeggen met informatie komt over andere Belgen en waar die zich mogelijks kunnen bevinden, noemt Koen Metsu een vorm van chantage. Hij wil wel dat er wordt nagekeken of de twee dagen dat Jadaoun werd ondervraagd door de Belgische inlichtingendiensten voldoende waren. “Ik wil ook weten hoe het contact verliep tussen de veiligheidsdiensten in Irak en onze diensten,” zegt Metsu.

Meest gelezen