Oxford Dictionaries pakt uit met "ongebruikt" woord van het jaar

"Youthquake" (jeugdbeving) is door de Oxford Dictionaries uitgeroepen tot het Engelse woord van het jaar. Veel Engelstaligen zouden echter nog nooit van het woord hebben gehoord.

Het was redacteur Diane Vreeland van Vogue die het woord "youthquake" in de jaren 60 voor het eerst gebruikte om een doorbraak in de wereld van de kunst en de mode te beschrijven. Anno 2017 verwijst "youthquake" naar "een significante culturele, politieke of sociale verandering voortspruitend uit de acties of de invloed van jongeren".

Volgens de Oxford Dictionaries is het gebruik van het woord afgelopen jaar verviervoudigd. Daarom roept het illustere woordenboek het uit tot het Engelse woord van het jaar. "Youthquake" zou zijn status hebben verdiend met de grootschalige steun van jongeren voor Labourleider Jeremy Corbyn bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk eerder dit jaar.

Toch hebben veel Engelstaligen naar verluidt nog nooit van het woord gehoord. Het is dan ook de vraag op welke schaal de wereld in 2017 "jeugdbevingen" heeft gekend, dan wel of het om wishful thinking van trendwatchers gaat.

Meest gelezen