Videospeler inladen...

CD&V wil dat Weyts dierenasielen financiert

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil geen geld vrijmaken voor dierenasielen. Coalitiepartner CD&V reageert nu fel. "De provincies zijn teruggeschroefd en Vlaanderen heeft hun middelen overgenomen. Het lijkt me dan ook logisch dat de engagementen mee verhuizen naar Vlaanderen", zegt Vlaams Parlementslid Bart Dochy (CD&V). 

Vlaamse dierenasielen zitten in geldnood. Dat komt omdat Vlaanderen de financiering van de asielen niet op zich nam toen Dierenwelzijn in 2014 een Vlaamse bevoegdheid werd. Vroeger kregen de asielen geld van de provincies. Maar nu worden ook de provincies afgeslankt. Asielen klagen dat hun werking stilaan onmogelijk wordt.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is niet van plan om de financiering op zich te nemen: "Er zijn 120 erkende dierenasielen in Vlaanderen. Als ik die financier, moet ik ze ook laten inspecteren. Ik zie niet in waarom de provincies geen geld meer zouden geven." 

Coalitiepartner CD&V reageert nu fel. "De provincies zijn teruggeschroefd en Vlaanderen heeft hun middelen overgenomen. Het lijkt me dan ook logisch dat de engagementen mee verhuizen naar Vlaanderen", zegt Vlaams Parlementslid Bart Dochy. De kosten van de inspectie vindt CD&V geen argument: "Ik zou het maar vreemd vinden als Vlaanderen de inspectie niét op zich neemt." Volgens Dochy werd de kost van de asielen ook voor 2014 niet goed geregeld. "Het gaat om een rommelige verdeling van bevoegdheden."

 

De minister moet niet enkel politieagent spelen, maar de financiering én de inspectie op zich nemen

Bart Dochy, Vlaams Parlementslid voor CD&V

Momenteel maakt enkel Vlaams-Brabant een som van 40.000 euro vrij voor de asielen. Voor de rest zijn asielen aangewezen op geld van gemeenten en sympathisanten. 

Minister Weyts niet van plan om meer geld vrij te maken

Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts is niet van plan om de dierenasielen meer geld te geven. Het budget voor dierenwelzijn is deze legislatuur met 240 procent gestegen, zegt hij. En die middelen kunnen niet alleen ingezet worden voor de dierenasielen.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen