Videospeler inladen...

Conservatieven en uiterst rechts vormen nieuwe Oostenrijkse regering

In Oostenrijk gaan de christen-democraten van de ÖVP en de uiterst rechtse FPÖ de komende 5 jaar samen een regering vormen. Vanavond is bekendgemaakt dat de partijen een akkoord hebben bereikt. Sebastian Kurz, de leider van de ÖVP is met zijn 31 de jongste premier in Europa. 

Sebastian Kurz van de ÖVP en Heinz Christian Strache van de FPÖ hebben glunderend bekendgemaakt dat de twee partijen de komende 5 jaar Oostenrijk gaan regeren. In de 5 minuten dat de persconferentie duurde, zei Kurz dat de regering wil werken aan meer veiligheid, iets wil doen tegen de illegale immigratie en de belastingen wil aanpakken.

Daarmee moest de pers het stellen. De details zijn voor morgen. Eerst moeten Kurz en Strache bij president Van der Bellen langs en hun partijbestuur nog informeren. De eedaflegging zou voor begin volgende week, mogelijk maandag zijn.

Sebastian Kurz jongste premier van Europa

Sebastian Kurz is pas 31 jaar oud, maar heeft al veel ervaring. Hij was eerder minister van Buitenlandse Zaken. Dit jaar greep hij de macht in zijn conservatieve partij. Hij gebruikte de partijstructuren, maar kwam op onder zijn eigen naam en veranderde de traditioneel zwarte partijkleur in turquoise.

Kurz viel in de vluchtelingencrisis al op door zijn kritiek op het beleid van Angela Merkel en hij stuurde zijn partij in die zin ook meer naar rechts. Dat legde hem tijdens de parlementsverkiezingen geen windeieren. Terwijl de ÖVP begin dit jaar nog slecht scoorde in de peilingen, behaalde de partij in oktober een ruime zege. 

Geen commotie

Dat Kurz in zee zou gaan met uiterst rechts stond in de sterren geschreven. De coalitie met sociaal-democraten van de SPÖ was op, geen van beide partijen keek ernaar uit om opnieuw een coalitie aan te gaan, zoals na de Tweede Wereldoorlog bijna altijd al het geval was.

Bovendien sloot het hardere standpunt van Kurz op vlak van migratie en integratie veel beter aan bij de FPÖ. Die heeft trouwens al twee keer eerder een coalitie gevormd met de partij van Kurz. Van 2000 tot 2006 zaten ze -toen nog met Jorg Haider- samen in de regering, een feit dat niet onopgemerkt voorbij ging.

Zowel in Oostenrijk als in Europa was er grote commotie dat uiterst rechts in een regering stapte. De toenmalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel riep op om niet in Oostenrijk te gaan skieën. Veel indruk heeft die regering echter niet gemaakt, de FPÖ zelf ging bijna ten onder aan interne ruzies. Na jaren in de oppositie keert de partij nu terug op het allerhoogste politieke niveau. De partij is wat verzacht en de tijden zijn veranderd, vandaag kraait er amper een haan naar het nieuws over de Oostenrijkse regeringsvorming.

Meest gelezen