De Croo over netneutraliteit: "Europeanen moeten zich geen zorgen maken, wel risico voor Europese bedrijven in VS"

Europese bedrijven die actief zijn in Amerika, kunnen op termijn problemen ondervinden van de netneutraliteit die gisteren in de Verenigde Staten is opgeheven. Maar de Europeanen zelf moeten zich geen zorgen maken, verzekert minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). "Europa is een lichtend voorbeeld, een vrijhaven van internet", klinkt het.

Dankzij netneutraliteit wordt al het internetverkeer voor iedereen gelijk behandeld. In de Verenigde Staten is die neutraliteit nu opgeheven door de Amerikaanse telecomautoriteit. Daardoor krijgen internetproviders meer macht: ze kunnen uit eigen belang websites vertragen.

"Dat is vooral een probleem voor de Verenigde Staten", reageert De Croo. "Het past in een rijtje van beslissingen in de VS, zoals uit het Klimaatakkoord stappen. Het lichtend voorbeeld dat de Verenigde Staten vaak waren in het verleden, dat pad volgt men sinds een paar maanden absoluut niet meer."

In Europa daarentegen hebben we sinds vorig jaar heel strikte netneutraliteit. "Die beschermen hier dat het internet een vrij medium. Europa zal zo een vrijhaven van het internet zijn in de wereld."

Desalniettemin zullen Europese bedrijven die actief zijn in Amerika mogelijk negatieve gevolgen ondervinden van de Amerikaanse beslissing. "Op iets langere termijn zal men zien dat het voor die bedrijven moeilijker kan worden om hun diensten aan te bieden in de VS", aldus minister De Croo.

"Het is een protectionistische maatregel die in het nadeel kan zijn van Europeanen die actief willen zijn op de Amerikaanse markt. Maar op de Europese markt zelf is er geen enkele impact", zegt De Croo. "De Europese burger moet zich absoluut geen zorgen maken."

Meest gelezen