Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De dalai lama, nu ook te volgen via app (behalve in China)

De dalai lama, de Tibetaanse spirituele leider, heeft sinds gisteren een gratis app voor zijn volgelingen. De app is voorlopig alleen beschikbaar voor iPhone. En niet voor Tibetanen: de Chinese App Store heeft de app geblokkeerd.

De 82-jarige dalai lama stelde zijn app gisteren voor op zijn Twitter-account. "Dalai lama" is gratis, maar voorlopig alleen beschikbaar in de App Store. Wie de applicatie op zijn iPhone installeert, krijgt nieuwsupdates, video's en foto's, wordt op de hoogte gehouden van zijn reizen, en kan ook livestreams bekijken.

De app is echter niet beschikbaar in China. In de Chinese App Store worden alle applicaties die verwijzen naar de dalai lama en andere bannelingen doorgaans geblokkeerd. De meeste Tibetanen zullen de app dus niet kunnen downloaden.

In het verleden sprak de dalai lama al zijn bewondering uit voor nieuwe technologie. Hij heeft een Twitter-account met 16,6 miljoen volgers, of hij een smartphone heeft is niet bekend.

Technologie maakt heel wat dingen makkelijker, vindt hij, maar we moeten erover waken dat telefoons en computers niet gaan dicteren hoe we leven. "Zonder technologie heeft de mensheid geen toekomst, maar we moeten ervoor oppassen dat we niet zo gemechaniseerd worden dat we onze menselijkheid verliezen", zei hij in 2014.

De dalai lama is niet de eerste relieuze leider die zich op nieuwe technologieën gooit. In 2013 lanceerde de katholieke kerk de Pope App, met alle nieuws en updates over paus Franciscus, in 2011 ondersteunde het Vaticaan al de Confession App, die gelovigen helpt bij het sacrament van de biecht.

Wie is de dalai lama?

Tenzin Gyatso, dat is de echte naam van de 14e dalai lama. Als geestelijke leider van het Tibetaanse boeddhisme predikt hij geweldloosheid, respect en tolerantie voor andere geloodsovertuigingen. Hij is een van 's wereld meest gerespecteerde religieuze leiders. In 1989 won hij de Nobelprijs voor de Vrede. De dalai lama pleit voor zelfbestuur van Tibet binnen China, de Chinese autoriteiten beschouwen hem als een separatist. Hij leeft al bijna 60 jaar in ballingschap.

Meest gelezen