Jonas Hamers / ImageGlobe

Dit zijn de meest terugbetaalde geneesmiddelen in België

De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft een top 10 vrijgegeven van de meest terugbetaalde geneesmiddelen in België.  Opvallend is dat 8 op de 10 geneesmiddelen in de lijst te maken hebben met onze (ongezonde) levensstijl.

Het gaat om de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen die in 2016 werden verkocht in een apotheek (buiten het ziekenhuis). Samen kosten ze de ziekteverzekering 1,71 miljard euro (64 procent van alle terugbetalingen). Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om absolute cijfers. De CM heeft de cijfers van haar leden geëxtrapoleerd naar de hele Belgische bevolking, maar aangezien de CM veruit de grootste mutualiteit is, zijn de cijfers zeker representatief.

Het valt op dat 8 van de 10 geneesmiddelen minstens deels te maken hebben met een ongezonde levensstijl, zoals roken, slechte voeding of weinig beweging. De grootste slokop in de lijst hoort daar wel niet bij. Immunosuppressiva worden gebruikt om het immuunsysteem af te remmen, bijvoorbeeld bij reumapatiënten of na een transplantatie. Ze worden niet door heel veel mensen ingenomen, maar ze zijn wel duur.

Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp is niet alleen de levensstijl een bepalende factor in het geneesmiddelengebruik, maar ook de leefomgeving . "Wij doen aan preventie en begeleiding van onze leden, maar die aanpak is pas echt efficiënt als hij ook gepaard gaat met een gezonde leefomgeving en dan is vaak de overheid aan zet."  

Meest gelezen