Videospeler inladen...

Europese leiders geven groen licht voor tweede fase brexit-onderhandelingen

Op de Europese top in Brussel hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders groen licht gegeven voor de tweede fase van de brexit-onderhandelingen.

Vorige week lieten Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May al weten dat de onderhandelingen over de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voldoende vooruitgang hadden geboekt om de volgende fase aan te vatten.

Het groene licht voor die tweede fase moest nog formeel gegeven worden door de Europese Raad, zijnde de Europese regeringsleiders en staatshoofden. Zoals verwacht is dat nu ook gebeurd, tijdens de Europese top in Brussel. Op Twitter heeft Europees president (de voorzitter van de Europese Raad) Donald Tusk de Britse premier May gefeliciteerd met dit feit. May bedankte Tusk op haar beurt. 

Maar een bewijs dat de onderhandelingen rond de brexit zouden opschieten, is dit niet. "Normaal gezien had deze beslissing al in oktober genomen moeten worden", nuanceert VRT-journalist Rob Heirbaut. "Toen had er al voldoende vooruitgang moeten geweest zijn in verband met het geld dat de Britten nog moeten betalen, de rechten van de burgers en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland."

"Het wordt nog moeilijk"

Tijdens de tweede fase zal onder meer gepraat worden over de toekomstige (handels)relaties tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Een erg moeilijke kwestie. De Britten willen na de brexit eerst een overgangsperiode van twee jaar, vanaf 30 maart 2019. Maar dan zullen ze van Europa alle regels van de Europese Unie moeten naleven, ook al zitten ze dan niet meer in de EU. En na die overgangsperiode willen de Britten ook niet te veel hinderpalen voor de handel.

Tegen oktober 2018 moet er een politiek kader zijn over de handelsrelaties. "Dat wordt nog moeilijk, want men gaat er pas in maart aan beginnen", schetst Rob Heirbaut. "Er zullen dus slechts 6 maanden zijn om over die moeilijke kwesties te onderhandelen en over die zaken kan het zijn dat de 27 EU-lidstaten het niet  altijd eens zullen zijn. Vlaanderen drijft veel handel met het Verenigd Koninkrijk en dringt dus aan op weinig hinderpalen, maar er zijn landen die daar minder last van hebben en zij zullen zich misschien strenger opstellen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen