Eurozone in maart samen over toekomst euro

In maart komen de 19 landen van de Eurozone samen om de toekomst van de muntunie te bespreken. Frans president Emmanuel Macron en bondskanselier Merkel beloven tegen dan een gemeenschappelijk standpunt. "2018 zal een sleuteljaar zijn voor het economische plan van Europa", weet onze premier Charles Michel. 

In maart komen de 19 landen van de Eurozone samen om te praten over de hervorming van de Eurozone. Er liggen een paar heikele thema's op tafel: 

  • Frans president Emmanuel Macron is een grote voorstander van een Europese begroting. Duitsland is voorzichtiger en wil dat dat lidstaten zelf meer verantwoordelijkheid opnemen voor economische risico's. "De Benelux kan daar een bruggenbouwer zijn", zegt onze premier Charles Michel. 
  • Een bankenunie moet Europa beschermen tegen een crisis zoals die van 2008. De Europese Centrale Bank (ECB) zou erop toezien dat belastingsbetalers en andere banken niet afzien wanneer een bank failliet gaat. Voor premier Michel is de bankenunie een prioriteit. 

 

Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel kondigden aan dat ze tegen maart met een "een gemeenschappelijk standpunt" komen.  Tijdens een symbolische gezamenlijke persconferentie tonen Macron en Merkel dat ze de motor achter Europa willen zijn. 

Het is voor Duitsland moeilijk om met een standpunt naar buiten te komen zo lang er geen regering is. De sociaal-democraten (SPD) waarmee Merkel in eigen land onderhandelt, zijn bijvoorbeeld wel te vinden voor een Europese begroting. 

Meest gelezen