Screenshot uit  "Albatross", Chris Jordan

Fotograaf knipt maag van albatros open en maakt deze verschrikkelijke beelden

De Amerikaanse fotograaf Chris Jordan heeft een documentaire gemaakt over de albatrossen die op de Midway-eilanden leeft. Tienduizenden albatroskuikens sterven er door het eten van plasticafval. 4 jaar lang maakte Jordan beelden van de albatrossen, die hij bijna 10 jaar later heeft gebundeld tot een film van anderhalf uur.

In de Stille Oceaan, tussen Japan en Hawaii, liggen de Midway-eilanden ver weg van de bewoonde wereld. Het is een populaire broedplaats van verschillende albatros-soorten. Maar Midway ligt middenin een immense “plastic soep”, een drijvende vuilnisbelt van tonnen plasticafval, afkomstig van de mens.

Fotograaf Chris Jordan verbleef er tussen 2009 en 2013 gedurende 94 dagen om in eerste instantie een fotoreeks te maken over de verlaten Amerikaanse legerbasis uit de Tweede Wereldoorlog. Maar hij werd daar getroffen door tienduizenden dode albatroskuikens. Ze worden door hun ouders gevoederd met plastic afval dat ze in de zee vinden. Vogels, vooral degene met een goede reukzin, verwarren afval vaak met eten. Op die manier zou bijna 5 ton plastic in de magen van albatrossen belanden.

Jordan publiceerde een reeks iconische foto’s van de resten van dode albatroskuikens die aan het vergaan waren, maar waarbij het plasticafval in hun buik nog altijd duidelijk zichtbaar was. De foto’s zijn sindsdien symbool geworden voor het wereldwijde probleem rond plasticafval in zee. Jordan keerde later terug om te filmen.

Foto uit fotoreeks "Midway: Message from the Gyre" (2009, Chris Jordan)

8 jaar later heeft Jordan nu ook een documentaire klaar over de albatros op de Midway-eilanden. Hij kwam een proefvertoning geven in Den Haag, waar de Nederlandse krant "Trouw" met de fotograaf kon praten. “Op Midway wilde ik een fotoreportage maken over het plastic afvalprobleem. Iemand had mij aangeraden om in de magen van dode albatrossen te kijken.”  Jordan vroeg om na de vertoning niet te applaudisseren, omdat dat niet passend zou zijn.

De film zal niet vertoond worden in het commerciële circuit, omdat Jordan niet wil dat "iemand geld zou verdienen aan de ellende van albatrossen." De bedoeling is om de documentaire in te korten voor vertoning op scholen en om hem uiteindelijk gratis op internet te zetten.

De trailer kan je hier bekijken.

Meest gelezen