Videospeler inladen...

Groot rapport over kindermisbruik in Australië: "Schrap het verplichte celibaat"

Tienduizenden kinderen zijn sinds de jaren 30 misbruikt in  verenigingen, kerken, scholen en instellingen.  Dat blijkt uit een grootschalig Australisch onderzoek. Het rapport heeft ook aanbevelingen voor de katholieke Kerk. 

17 delen telt het lijvige document dat de speciale onderzoekscommissie in vijf jaar tijd bij elkaar pende.  De commissie luisterde naar de getuigenissen van meer dan 8000 misbruikte kinderen uit diverse instellingen, scholen, en verenigingen. Daarmee is het een van de meest uitgebreide onderzoeken naar kindermisbruik in de wereld. Er staan 400 aanbevelingen in het rapport.

"Australië  is zwaar tekort geschoten" is de belangrijkste conclusie van het rapport. "Het gaat hier niet om een paar "rotte appels". De belangrijke instellingen in onze maatschappij zijn er niet in geslaagd onze kinderen veilig te houden." Sinds 2013 heeft de commissie al 2500 klachten doorverwezen naar het gerecht.  De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 11.  Premier Turnbull spreekt over een nationale tragedie. 

Opheffing van het biechtgeheim

Veel gevallen van misbruik vonden plaats in religieuze instellingen. Een aantal aanbevelingen in het rapport zijn dan ook rechtstreeks aan de katholieke Kerk gericht.  "Priesters die getuigenissen horen over misbruik zouden het biechtgeheim moeten doorbreken" is een van die aanbevelingen. Maar ook: "schaf het verplichte celibaat af."  

"Ik ben geschokt door het criminele en zondige gedrag van sommige geestelijken" zegt de aartsbisschop van Sydney in een eerste reactie. De voorzitter van de Australische bischoppenconferentie, aartsbisschop Denis Hart, belooft dat hij de aanbevelingen zal meenemen naar het Vaticaan.  "Maar het biechtgeheim is iets tussen God, de priester en de gelovige" zei hij. "Dat is onbreekbaar."    

Meest gelezen