Belga

Guy Cassiers: "Marc Van Eeghem straalde heel veel liefde uit"

"Hij was iemand die heel veel liefde uitstraalde." Guy Cassiers, artistiek leider en regisseur bij Toneelhuis in Antwerpen, heeft enkel lovende en warme woorden voor acteur Marc Van Eeghem die gisteren overleden is aan prostaatkanker. 

In oktober gaf Van Eeghem bij "De madammen" op Radio 2 op de vraag "Wat maakt je gelukkig?" dit antwoord: "Het leven dat zich aanreikt, soms moet ik daar hard voor vechten of doet het pijn. Soms is het leven niet zo rooskleurig als het er meestal kan uitzien. Positief blijven denken, daar heb ik weinig moeite mee." 

Guy Cassiers, artistiek leider en regisseur bij Toneelhuis, reageerde in "De ochtend" op Radio 1: "Deze uitspraak, dat heeft hij tot het laatste moment volgehouden. Hij is een grote meneer. Hij heeft een fantastisch leven achter de rug. Zowel op de scène als daarbuiten was hij iemand die heel veel liefde uitstraalde. In elk personage zocht hij de schoonheid. Hij wist altijd zijn omgeving te inspireren. Hij was een ploegbeest, iemand die zeer genereus was, ook naar het totaalproject van wat een theaterproject dan hoort te zijn. Hij gaf heel veel energie aan anderen door. "

Hij wist altijd zijn omgeving te inspireren, hij was een ploegbeest, iemand die zeer genereus was

"Al van tijdens zijn studententijd was elk moment in functie van het artistieke. In het Toneelhuis heeft hij de ene mooie rol na de andere gespeeld. In Nederland vroeg men hem ook regelmatig omdat hij -en dat bedoel ik positief- zo Vlaams was. Hij had een aardse manier van spelen die direct de grote zaal kon inpalmen." 

Van Eeghem had sinds 2010 prostaatkanker en was uiteindelijk gestopt met de behandeling.  "We kunnen veel van hem leren. Het heeft 7 jaar geduurd. Hij heeft het hele proces meegemaakt. Hij heeft er geweldig tegen gevochten en is -vooral- blijven spelen en blijven zoeken naar hoe hij zijn leven zo zinvol mogelijk kon houden. Dat was fantastisch en alleen maar heel leerzaam voor heel zijn omgeving. "

Meest gelezen