Leuven stelt zich kandidaat als Europese Culturele Hoofdstad 2030

Leuven stelt zich kandidaat om in 2030 de titel Europese Culturele Hoofdstad in de wacht te slepen. Dat meldt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (SP.A). De stad met die titel mag van de Europese Unie een jaar lang culturele evenementen met een sterke Europese dimensie organiseren.

Vandevoort motiveerde de kandidatuurstelling met verwijzing naar de dynamiek die de afgelopen 10 jaar op vlak van cultuur in Leuven is ontstaan en waarbij een aantal culturele organisaties al een hele tijd hoge toppen scheren.

Naast de stedelijke cultuurhuizen 30CC, de Bib Leuven en het museum M vermeldde ze hierbij het kunstencentrum STUK, Het Depot, Het nieuwstedelijk en fABULEUS. Daarnaast levert ook de samenwerking tussen de stad en de KU Leuven in KUnST Leuven hoogtepunten op zoals het stadsfestival 500 jaar Utopia.

Vandevoort wees ook op de lof die Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) uitte voor de verregaande samenwerking tussen de verschillende culturele organisaties in "het Leuvense Model".

Al deze partners werken momenteel ook samen aan de realisatie van een podiumkunstensite die het stadsbestuur tegen 2023 wil realiseren aan de Brusselsestraat. In het kader van het project Vaartopia werkt de stad met Leuven Mindgate, het kunstenhuis OPEK en de creatieve hub De Hoorn samen aan de uitbouw van de Vaartkom tot een "creatief hart" van de stad.

Meest gelezen