Leuven wil Europese Culturele Hoofdstad worden in 2030

Leuven wil in 2030 tot Culturele Hoofdstad van Europa verkozen worden. De stad maakte vandaag haar plannen bekend in de Stadsschouwburg.

"We hebben deze ambitie omdat we ervan overtuigd zijn dat we alles in huis hebben om deze titel ook te behalen", legt schepen van Cultuur Denise Vandevoort uit. "We hebben een heel rijk verenigingsleven, de universiteit, Museum M en nog veel meer sterke culturele partners." De tijd dat vooral hoofdsteden tot Europese Culturele Hoofdstad verkozen werden is voorbij. De stad Bergen haalde bijvoorbeeld in 2015 al de titel binnen. "Wij maken als stad met 100.000 inwoners dus zeker kans", zegt Vandevoort.

De stad Leuven moet haar aanvraag voor de titel uiterlijk in 2024 indienen. In 2025 weten we of Leuven effectief de Culturele Hoofdstad van Europa wordt in 2030. "Het jaar 2030 lijkt nog heel ver weg, maar de stad is ambitieus en denkt al ver vooruit", aldus de schepen. In de aanloop naar 2030 zijn er nog enkele grote culturele activiteiten zoals het MindGatefestival volgend jaar en het 600-jarig bestaan van de KU Leuven in 2025.

Meest gelezen