Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mexicaanse drugsdealers produceren nu ook zelf fentanyl

Mexicaanse drughandelaars zijn begonnen met eigen laboratoria te bouwen om fentanyl te produceren. Fentanyl is een extreem krachtig synthetisch opiaat. Dat zegt de minister van Justitie van de VS.

"Eerst kwam fentanyl uit China", zei minister Jeff Sessions, na een bilaterale ontmoeting tussen de VS en Mexico, over criminele organisaties die grensoverschrijdend tewerkgaan. "Een aanzienlijke hoeveelheid werd naar Mexico gestuurd en kwam via de Mexicaanse grens de VS binnen."

"Maar nu zien we in Mexico ook de ontwikkeling van laboratoria voor de productie van fentanyl. We moeten die laboratoria zeer fors blijven aanpakken en ervoor zorgen dat dit geen groot probleem in de toekomst wordt", zei Sessions.

Fentanyl,  50 keer krachtiger dan heroïne en honderd keer krachtiger dan morfine, is veel goedkoper om te produceren en een groeiende doodsoorzaak in de VS. In 2016 kwamen daardoor 64.000 personen om het leven. Ook popmuzikant Prince overleed vorig jaar aan een overdosis fentanyl.

Fentanyl werd  door Janssen Pharmaceutica  ontwikkeld en is een sterke pijnstiller. Fentanyl wordt gebruikt voor pijnbestrijding na een operatie. Ook kanker-en hartpatiënten gebruiken de pijnstiller om chronische pijn te bestrijden.

Popmuzikant Prince overleed vorig jaar aan een overdosis fentanyl.

Meest gelezen